Skolkökspersonal kritiserar förslaget att centralisera skolmaten

Kökspersonal vid Kalix kommuns skolor och förskolor protesterar mot förslaget om ny kostorganisation. "Vad vill Kalix kommun med maten, vill de ha det så här i Kalix?", säger Andreas Wikström, kock i Sangis skola och förskola.

Andreas Wikström förbereder dagens lunch, just denna dag potatisburgare.

Andreas Wikström förbereder dagens lunch, just denna dag potatisburgare.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-05-15 20:30

Nyheten i korthet

  • Kökspersonal vid Kalix kommuns skolor och förskolor kritiserar förslaget om centraliserad matlagning, vilket skulle innebära att färre kockar behövs och att maten tillagas på färre platser
  • Personalen har skickat en skrivelse till ledningen för kosten och till politikerna i samhällsbyggnadsnämnden, där de önskar att förslaget ska skickas tillbaka för ny utredning
  • På torsdag har politikerna i samhällsbyggnadsnämnden frågan på bordet

NSD har berättat att Kalix kommun har förslag om förändrad kostorganisation som kort innebär gå tillbaka till mer central matlagning. Maten till skolorna, förskolorna och kommunens särskilda boenden ska tillagas vid färre enheter och flera kök ska gå från att vara tillagningskök till att bli mottagningskök.

Kalix kommun ska, enligt förslaget, spara 3,4 miljoner kronor genom att minska antalet kockar med 13,95 och öka antalet måltidsbiträden med 7,7 tjänster.

Kökspersonalen i nio skolor, sex förskolor och ett särskilt boende har gått samman i en skrivelse till ledningen för kosten och till politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (se faktaruta). De önskar att ärendet skickas tillbaka för ny utredning, för ett bättre underlag, och att hela kost- och lokalvårdsorganisationen ses över.

Andreas Wikström har arbetat i köket för Sangis skola och förskola i tre år. Han arbetade tidigare som arbetsledare i Rönngårdens kök. Han säger, liksom den styrande ledningen, att det finns för få kockar men han anser att lösningen är att verka för att fler utbildas.

undefined
Andreas Wikström.

Han ifrågasätter varför Kalix kommun vill gå tillbaka till centrala kök, som övergavs till förmån för bättre mat.

– I vår värld är maten lagad på plats alltid av högre kvalitet än maten som kommer färdigt lagad. Vem vill ha mat som varit varmhållen i två timmar, som det ju kan bli där barnen och ungdomarna äter vid olika tider? Som det ser ut i samhället i dag, är skollunchen för många elever ett viktigt mål, säger han.

Han ser fler fördelar med att laga maten på plats, där barnen finns.

– Det mest uppenbara är ju att det doftar när vi lagar mat i skolan. Vi har dialog med barnen om maten. Vi kan göra anpassningar med kort varsel. Vi kan ta vara på mat som blir över och servera den en annan dag, det kan vi inte göra med mat som stått varm i två timmar.

Andreas Wikström efterlyser miljötänk, mattransporterna som förslaget skulle innebära ifrågasätts, och han efterfrågar ett helhetstänk.

– Socialdemokraterna gick till val på att de vill införa frukost i skolorna och den har ännu inte blivit verklighet. Nu kommer det förslag om att servera sämre mat. Det går inte ihop, säger han.

undefined
Köket i Sangis skola.

Camilla Sandin, fastighetschef på Kalix kommun, säger att förslaget i första hand kommer utifrån att de har svårt att få tag i kockar. Om kritiken säger hon att ökade kostnader för transport och matsvinn inte finns med, att de redan i dag har mattransporter och att logistiken för fler transporter är en senare fråga.

– När det gäller matsvinnet och matkvaliteten har vi redan i dag har den färdiglagade maten i förskolor i centrala Kalix, och vi kan hitta samma organisation och rutiner som vi har där för våra övriga enheter, säger hon.

undefined
Rose-Marie Henriksson (S) ser flera skäl för en ny kostorganisation. Minskad folkmängd, kompetensbehovet, arbetsmiljön vid Rönngårdens kök och besparingen som Kalix kommun måste göra.

Rose-Marie Henriksson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, litar på att tjänstemännen föreslagit det beslut de anser är nödvändigt.

Angående löftet om frukost i skolan säger hon så här:

– Frukost i skolan ligger på utbildningsnämnden och de har tittat på och beräknat vad det skulle kosta, vilket visar att det inte går att genomföra i dagsläget. Vallöften kan inte alltid få snabb verkställighet men de är en viljeinriktning som förhoppningsvis kan genomföras på sikt.

På torsdagen har samhällsbyggnadsnämnden frågan om kostorganisationen på bordet.

Kökspersonal om förslaget

Personalen i köken vid Centrumskolan, Djuptjärnsskolan, Furuhedsskolan, Innanbäckens skola, Manhemsskolan, Naturbruksskolan, Näsbyskolan, Sangis skola, Ytterbyns skola, Rönngårdens kök (särskilt boende) och förskolorna i Djuptjärn, Gammelgården, Vattentornet, Ytterbyn, Sangis och Lyran har gjort en gemensam skrivelse.

De skriver att de tycker att utredningen bakom förslaget är bristfällig, bland annat saknas helt uppgifter om kostnadsökningar som mattransporter och matsvinn medför.

De ifrågasätter bland annat hur arbetsbelastningen blir och hur väl ytorna är anpassade vid enskilda enheter.

De pekar på de fördelar en flexibel meny, enligt Livsmedelsverket, kan ge.

De önskar att ärendet skickas tillbaka för ny utredning, för ett bättre underlag, och att hela kost- och lokalvårdsorganisationen då ses över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!