Förslaget: Färre kök och färre kockar

Det finns förslag om att kraftigt minska antalet tillagningskök vid skolorna i Kalix, ha större tillagningsenheter och genom minskad och ändrad bemanning spara 3,4 miljoner kronor.

Maten till förskolorna, skolorna och socialförvaltningen föreslås lagas vid färre kök än hittills.

Maten till förskolorna, skolorna och socialförvaltningen föreslås lagas vid färre kök än hittills.

Foto: Ola Axman

Kalix2024-05-05 09:00

Nyheten i korthet

  • Det finns förslag om att minska antalet tillagningskök i skolorna. Förändringen skulle innebära färre kockar och större tillagningsenheter och på sikt skulle kommunen, enligt förslaget, spara 3,4 miljoner kronor.
  • Bakom förslaget uppges finnas svårigheter att bemanna med rätt kompetens, att det finns önskemål om att anpassa organisationen och att Kalix kommun ska spara 45 miljoner kronor under de kommande tre åren.

Hanna Lyhamn, kost- och lokalvårdschef Kalix kommun, står bakom förslaget som i korthet innebär att skolköken på Djuptjärnsskolan, Centrumskolan, Näsbyskolan och Sangis skola ändras från tillagningskök till mottagningskök.

Tillagningen av huvudkomponent, till exempel köttfärssås, fiskgratäng eller köttbullar, till dessa skolor flyttas till Naturbruksskolan, som också ska producera råkost/sallad till Djuptjärns förskola, Sangis förskola och Gammelgårdens förskola.

Mottagningsköken lagar i sin tur potatis, pasta och ris.

Ytterbyns skola går från tillagningskök till mottagningskök och lunchen tillagas på Innanbäckens skola, som också ska leverera till Ytterbyns förskola. Rönngårdens kök ska anpassas genom att man nyttjar en del av restaurangen, produktionen av den kylda maten till socialförvaltningens särskilda boenden föreslås flyttas dit från Naturbruksskolan.

undefined
Rönngården föreslås producera den kylda maten till socialförvaltningen.

"Bemanningen reduceras med 13,95 kockar och utökas med 7,7 måltidsbiträden, till en total besparing av 3,4 miljoner kronor", står det i underlaget där det också framgår att bemanningen ska reduceras i samband med pensionsavgångar, eller om personal väljer att avsluta sin anställning.

Så långt ur förslaget.

Hanna Lyhamn säger att förslaget är ett internt arbetsmaterial och att det grundar sig i svårigheten att bemanna med rätt kompetens för att säkerställa säker mat till alla, samt det faktum att Kalix kommun ska spara 45 miljoner kronor under de kommande tre åren.

Hon säger, angående hur kvaliteten på maten påverkas, att samtliga centrala förskolor idag får varm huvudkomponent från tillagningskök och att målet är att leverera samma kvalitet.

Rose-Marie Henriksson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att nämnden har gett uppdraget att se över kostorganisationen.

undefined
Rose-Marie Henriksson.

Hon säger att problemet med att bemanna med rätt kompetens finns sedan många år tillbaka, och är en orsak till uppdraget. En annan orsak ska vara att kommunen minskat i befolkning och att organisationen behöver anpassas utifrån det.

Förslaget har inte nått nämnden ännu, varför hon inte kan uttala sig om det.

– Vi kan fantisera om att vi blir 20 000 invånare som kommunen en gång var och är byggd för, men vi måste också vara i den verklighet vi är med under 16 000 invånare i Kalix, säger Rose-Marie Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!