Linus sju år långa kamp är äntligen över

Linus Gunnari, 26, får efter sju års kamp tillbaka assistansen som ger honom ett helt nytt liv. "Jag längtar mest efter att kunna vara ute och göra saker" säger han.

"Jag vill vara i sociala sammanhang, lära känna nya människor och få nya vänner" säger Linus Gunnari som får tillbaka assistansen som ger honom ett nytt liv.

"Jag vill vara i sociala sammanhang, lära känna nya människor och få nya vänner" säger Linus Gunnari som får tillbaka assistansen som ger honom ett nytt liv.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-04-27 11:05

Vi har berättat om Linus Gunnari som har svår epilepsi.

Han hade personlig assistans åren 2013 till 2016, då han förlorade den efter en omprövning av försäkringskassan som fann att assistansen inte behövdes för att klara de grundläggande behoven.

undefined
"Jag vill vara i sociala sammanhang, lära känna nya människor och få nya vänner" säger Linus Gunnari som får tillbaka assistansen som ger honom ett nytt liv.

Den personliga assistansen innebar att han hade en, och vid specifika tillfällen två, assistenter med sig i det dagliga livet dygnet runt.

När han förlorade assistansen så förlorade han också möjligheten att röra sig fritt, eftersom han inte kan gå ut ensam.

"Jag känner mig inlåst" sade Linus Gunnari i en artikel 2019.

– Jag ser genom fönstret hur andra som bor här får gå ut, men på grund av att jag ska ha med mig två personal så blir jag kvar här, sade Linus Gunnari då, apropå att han fick avslag på många av de aktiviteter han önskade göra med motiveringen att det inte finns tillräckligt med personal i boendet.

– Det är frustrerande att det är så här, det är ju Linus liv som pågår just nu, sade Roger Gunnari, Linus pappa, då.

– Vi kommer aldrig att ge upp kampen, sade Karin Strömbäck, Linus mamma, då.

undefined
Roger Gunnari, Linus Gunnari och Karin Strömbäck. "Jag känner lättnad över att det är över, men också en besvikelse och frustration över att det tog alla dessa år att rätta till saken" säger Roger Gunnari.

Intentionen med rättighetslagen LSS är, bland annat, att människor ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

LSS står för lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Det är inte ett normalt liv att vara 23 år och inte kunna ha en egen aktivitet på helgen, sade Karin Strömbäck då.

"Situationen är omänsklig" sade Bo Gustafsson, verksamhetschef vid RG Assistans, vid ett senare tillfälle.

Han trodde då att den lagändring som var på gång, om att aktiv tillsyn ska räknas som grundläggande behov, skulle ge Linus rätt.

Så blev det.

Linus Gunnari ansökte igen, efter lagändringen vid årsskiftet, om assistansersättning.

Försäkringskassans nya beslut innebär att Linus får assistansersättning för i genomsnitt 156 timmar och 40 minuter per vecka.

Lediga dagar ska han ha assistans 24 timmar per dygn, dagar med bad ska han ha dubbel assistans i badet.

Beslutet gäller under förutsättning att han flyttar till eget boende, han bor i dag i gruppboendet Stjärnan.

Beslutet gäller inte under den tid han arbetar i dagliga verksamheten, eftersom de där uppgett att de kan tillgodose Linus behov av tillsyn.

Roger Gunnari säger att han då, 2016, inte kunde tro att de skulle få vänta i sju år på att få rätt i något de anser så självklart.

– Det här har pågått under hela Linus tonårstid och begränsat hela hans livssituation. Jag känner lättnad över att det är över, men också en besvikelse och frustration över att det tog alla dessa år att rätta till saken. Jag hoppas att alla andra som drabbats också söker om assistans igen och att de som faktiskt behöver får tillbaka den, säger Roger.

undefined
Roger Gunnari, Linus Gunnari och Karin Strömbäck gläds över beslutet. "Det bubblade i hela kroppen när beslutet kom! Vi har kämpat så hårt för någonting som faktiskt blir bra till slut" säger Karin Strömbäck.

Karin Strömbäck säger att hon också känner en lättnad över att det är över.

– Det bubblade i hela kroppen när beslutet kom! Vi har kämpat så hårt för någonting som faktiskt blir bra till slut. Linus får tillbaka sin frihet och vi alla får också tid att göra annat, säger Karin som tillägger att de känt Kalixbornas stöd som yttrat sig bland annat i namninsamlingar för kravet om Linus assistans.

– Det känns bra att ha fått rätt, säger Linus.

Linus berättar att han nu söker en lägenhet, en trerummare behöver han för att assistenterna enligt reglerna ska ha ett eget utrymme.

Lägenheten behöver finnas centralt så att det är möjligt att gå till och från olika aktiviteter.

– Vi har kollat en del men vi har fler alternativ att undersöka, säger Roger Gunnari apropå boendet.

Lägenheten på Stjärnan är uppsagd, han ska vara ute därifrån den sista juni.

Linus ska också söka annat jobb eller praktikplats, han har tidigare jobbat i såväl hotell- som caféverksamhet och trivs med det sociala i de jobben.

Arbetet med att rekrytera assistenterna inleds inom kort, det sker genom assistansbolaget i samarbete med familjen.

Linus Gunnari spricker upp i ett leende apropå vad han längtar mest efter och en utlandsresa finns i planen, Japan är ett drömresemål.

– Jag längtar mest efter att kunna vara ute och göra saker. Jag gillar inte att vara stilla, jag vill hitta på saker och jag kommer att kunna göra saker också med en assistent. Jag gillar att gå på hockey, både Luleå hockeys och Kalix hockeys matcher, åka till stranden, gå ut och fika och gå och bowla. Jag vill vara i sociala sammanhang, lära känna nya människor och få nya vänner, säger Linus Gunnari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!