Hårda kritiken mot bonussystemet: "Orättvist"

"Orättvist" anser en del om bonussystemet inom vård och omsorg. Både arbetsgivaren och facket Kommunal säger sig förstå reaktionen. "Vad ska vi göra? Vi vill inte hamna i samma läge som förra sommaren" säger Eva Strand, Kommunal.

Både arbetsgivaren Kalix kommun och facket Kommunal förstår inställningen att bonussystemet är orättvist. "Det här ett moment 22" säger Eva Strand, Kommunal.

Både arbetsgivaren Kalix kommun och facket Kommunal förstår inställningen att bonussystemet är orättvist. "Det här ett moment 22" säger Eva Strand, Kommunal.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kalix2023-02-14 08:46

Norr Media har berättat att Kalix kommun ger en bonus på 10 000 kronor till den som kan tänka sig att jobba minst åtta veckor i sommar.

Flera anställda inom vård och omsorg har hört av sig om att det är orättvist att de som jobbar och sliter hela året inte får någonting extra.

Det är en reaktion som facket Kommunal också känner igen.

Bonussystemet är förhandlat och klart och de har sagt ja till det.

– Jag vet att en del tycker att det är orättvist, men jag vet också var vi stod förra sommaren. In i det sista saknades det många vikarier, anställda sköt på semestrarna och många jobbade övertid. Det är inte bra. Vad ska Kalix locka med? Vikarierna väljer inte i första hand jobb inom vård och omsorg, det är inte där de högsta ingångslönerna finns och det är ett krävande jobb. Samtidigt vill vi ha våra semestrar, och vi vill inte ha perioder som innebär att en del har semester hela juni och andra har hela augusti. Det här ett moment 22, säger Eva Strand som apropå att arbetsgivaren räknar med att också anställa vikarier som inte har vårdutbildning säger så här:

– Det är synd och sorgligt men det är så här verkligheten ser ut nu. Det är inte bara ett sommarproblem att det inte finns utbildad personal, det har gått så långt att vi får vara glada över att det finns folk till raderna.

Malin Drugge, områdeschef särskilt boende vid Kalix kommun, sade härom dagen att kommunen gick ut med erbjudandet om bonusen ganska sent förra året och att de hoppas på att kunna rekrytera fler i år när de går ut med det redan nu.

Bland ordinarie anställda inom vård och omsorg finns inställningen att det är orättvist att bara vikarierna får bonus?

– Jag kan absolut förstå den inställningen. Så klart. Vi vill att alla medarbetare ska få sina planerade semestrar och för att klara det behöver vi få in fler vikarier, det här kan vara ett sätt att lyckas med det. Vi ser också över möjligheten att även i år ha extra ersättning för extra pass likt det vi hade förra sommaren, för all schemalagd personal. Då fick de extra ersättning med 200 kronor i timmen, utöver den avtalsenliga lönen, för varje extra arbetspass de tog. Vi är inte klara med den delen så det är inget erbjudande vi gått ut med ännu, säger Malin Drugge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!