NSD har berättat om den förfallna Konsumbutiken i Björkfors och att bybor anser att den skämmer idyllen i byn.
Kalix kommun ska nu, på initiativ av Framtid i Kalix, utreda om butiken ska rivas.
Fastighetsägaren Ingemar Eliasson protesterar, han äger fastigheten och han säger att han ska ta hjälp med röjning, staket och lås.
Situationen i Björkfors är inte unik.
– Ovårdade fastigheter/tomter finns mer eller mindre i alla byar och även i centrum. Tillsyn sker efter de resurser som finns, säger Monica Säfström, bygg- och miljöchef, Kalix kommun.
Rose-Marie Henriksson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att kommunen är ganska tandlös i frågan, hon efterlyser lagändringar som ger kommuner större möjligheter att agera och riksdagsledamot Ida Karkiainen (S), Haparanda, ska agera i frågan.
Henrik Eriksson tycker att Kalix kommun har "en farlig mentalitet".
– Det är en farlig inställning att släppa dessa frågor för att de styrande tror sig veta att de aktuella fastighetsägarna inte har möjlighet att betala för sig. Kalix kommun ska driva saken så långt det är möjligt. Om fastighetsägaren inte betalar så ska kommunen ansöka om att försätta ägaren, oavsett det är en privatperson eller ett företag, i konkurs. Om det blir konkurs så tar en konkursförvaltare över och ägaren är då ute ur bilden, säger Henrik Eriksson som summerar:
– Om det då inte finns pengar att hämta så får kommunen ändå, till slut, ta kostnaden för rivningen eftersom fastigheten blir en risk för andra människor. Kalix kommun kan ta smällen i dag eller när det har hänt en olycka och då blir det ännu dyrare.
Katarina Burman (V) säger "det är en svår fråga".
– Oavsett fallet i Björkfors nu, det finns flera fastigheter i samma situation. Kalix kommun behöver utreda hur vi ska göra, vilken policy vi ska ha i de här frågorna. Det kan finnas tragedier bakom att det går så här för fastigheterna. Det är väldigt mycket pengar i detta och skattebetalarnas pengar behövs till annat, men låter man det här fortgå så är det fara för människors säkerhet men också för kommunens attraktivitet, säger Katarina Burman.
Sven Nordlund (Mp) säger att han delar Rose-Marie Henrikssons uppfattning att det behövs ny lagstiftning i frågan.
– Problemet med förfallna fastigheter har nog alltid funnits och det är jättesvårt att komma åt. Det kan hända en privat fastighetsägare en tragedi som gör att hon eller han har svårt att klara av situationen, det är sällan lagstiftningen tar hänsyn till omständigheter. För mig är det en skarp gränsdragning om det handlar ett miljöbrott, med exempelvis oljor som står och läcker, då tycker jag att kommunen ska gå vidare med frågan även om det är förenat med kostnader, säger Sven Nordlund.
Rose-Marie Henriksson säger att kommunen driver ärenden om det finns pengar att få ut. Hon säger att oaktat eventuella konkurser så landar ärendena på kommunens bord när ägaren inte har pengar, varför det – att driva till konkurs – inte blir förändring i sak.
Vad säger du om påståendet att kommunen kan ta smällen i dag eller när det hänt en olycka?
– Var går gränsen, när blir det farligt? Vi kan inte landa i att kommunen ska ta hand om förfallna fastigheter. Ägarna måste se till att de är i skick – eller riva dem, säger Rose-Marie Henriksson.