Läkarens lösning på krisen – och oron för framtiden

Regionen har delvis backat från sommarens "vårdpaus" i Jokkmokk. Men inget är vunnet, enligt distriktsläkaren Markus Beland. "Avdelningen stängs fortfarande och jag är rädd att den inte öppnas igen", säger han.

"Jag tycker det inte går att ha en hel kommun utan en mottagning större delen av dygnet. Det är inte patientsäkert", säger Markus Beland, distriktsläkare vid Jokkmokks hälsocentral.

"Jag tycker det inte går att ha en hel kommun utan en mottagning större delen av dygnet. Det är inte patientsäkert", säger Markus Beland, distriktsläkare vid Jokkmokks hälsocentral.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-05-20 00:01

Nyheten i korthet

  • Region Norrbotten har delvis backat från sin planerade "vårdpaus" i Jokkmokk, men distriktsläkare Markus Beland varnar för att avdelningen fortfarande riskerar att stängas.
  • Regionen har beslutat att hålla hälsocentralen öppen endast under vardagar och helger, vilket innebär att patienter inte kommer att kunna vårdas över natten i Jokkmokk.
  • Beland anser att regionen är ansvarig för sin beroendeställning av hyrsjuksköterskor i Jokkmokk, och föreslår att återinföra läkarjouren och förbättra arbetsvillkoren för att lösa bemanningssituationen.

För att lösa bemanningssituationen och bli kvitt dyra hyrsjuksköterskor har Region Norrbotten beslutat att under sommaren enbart ha Jokkmokks hälsocentral öppen vardagar 07–20 och helger 8–20. Man stänger även observationsavdelningen och flyttar de fem vårdplatserna till Pajala eller Överkalix.

undefined
Jokkmokks hälsocentral kommer under sommaren vara öppen vardagar 07–20 och helger 8–20. Resterande tider finns vården minst tio mil bort.

Patienter kommer inte längre att kunna vårdas över natten i Jokkmokk. Distriktsläkaren Markus Beland, som har jobbat i Jokkmokk under flera decennier, tycker att det är ovärdigt.

– Jag tycker det inte går att ha en hel kommun utan en mottagning större delen av dygnet. Det är inte patientsäkert, det är oansvarigt från regionens sida, säger han.

undefined
"Att återinföra läkarjouren är en del som skulle minska otryggheten för sjuksköterskorna, men det löser inte allt", säger Markus Beland.

Markus Beland menar att regionen har sig själv att skylla för att de gjort sig beroende av hyrsjuksköterskor i Jokkmokk. Det började för cirka fem år sedan när läkarnas jour plockades bort och ersattes av samjour, en läkare i Gällivare som via telefon skulle assistera sjuksköterskor utanför kontorstider.

Läkarna i Jokkmokk jobbar sedan dess bara mellan klockan 8 och 17 på vardagar.

– Det fungerar inte bra och ibland får de inget svar i telefonen. Då kan sjuksköterskan få sitta där med patienten ett par timmar utan någon hjälp. Ett tungt ansvar har lagts på sjuksköterskorna och är en av anledningarna till att flera slutat och i förlängningen tvingar obs-avdelningen att nu stängas, säger han.

Markus Beland är också oförstående till varför den nedskärningen ens genomfördes i Jokkmokk, för problemen fanns i Pajala.

– De hade få egna läkare och deras arbetstimmar slösades bort på beredskap i jour. Förändringen löste deras problem, men vi sveptes med i bakvattnet trots att vi var fullbemannade med läkare. Visst sparade vår hälsocentral kanske en miljon per år utan jouren, men det har nog inte sparat skattebetalarna något eftersom de patienter vi hade behandlat här istället kanske måste köras till Gällivare och kanske läggas in. Det har dessutom bidragit till den situation vi nu är i, säger han.

Hur skulle du lösa bemanningssituationen?

– Att återinföra läkarjouren är en del som skulle minska otryggheten för sjuksköterskorna, men det löser inte allt. Det finns kompetent personal här att rekrytera men regionen är för oflexibel med scheman och löner, så de jobbar hellre åt kommunen som betalar bättre och är tillmötesgående med arbetstider. Det krävs förändring för att få hit personal.

undefined
Krister Berglund, chef för division Nära vid Region Norrbotten.

Krister Berglund är chef för division Nära vid Region Norrbotten, och han delar inte Markus Belands bild av att det inte är patientsäkert i Jokkmokk.

– En förutsättning för att vi ska kunna erbjuda patientsäker vård är att vi har tillräcklig personal och det har vi inte i Jokkmokk till alla timmar på dygnet. Däremot har vi säkrat upp det akuta omhändertagandet med ambulans, säger han.

Hur ser du på distriktsläkarens lösning på bemanningen?

– Att den borttagna läkarjouren skapat en belastning på sjuksköterskorna har kommit fram och det är något vi behöver utvärdera i framtida diskussioner. Jag håller inte med om att vi är mindre flexibla än andra arbetsgivare och vi har gjort kraftiga satsningar på löner senaste åren, andra har också utmaningar med att rekrytera, säger Krister Berglund.

Fungerar samjouren som ni hoppats på?

– Vi håller på att utvärdera samjouren, jag kan inte säga så mycket just nu. Vinsten vi sett med samjouren är att vi koncentrerat resurser på dagtid då de gör mest nytta.

undefined
Obs-avdelningen på Jokkmokk kommer stängas under sommaren och de fem vårdplatserna flyttas till Pajala eller Överkalix.
undefined
Vårdförbundets konflikt med SKR och Sobona och den blockad som införts kommer försvåra nyrekryteringen som krävs för att åter öppna obs-avdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!