Klart – då försvinner läkarjouren

Under våren 2019 försvinner beredskapstjänstgöring för läkare vid hälsocentralerna i Jokkmokk och Pajala.

Gitt Ström, närsjukvårdschef.

Gitt Ström, närsjukvårdschef.

Foto: Emma Eriksson

Jokkmokk/Pajala2018-09-25 12:33

Den bedömningen gör Gitt Ström, närsjukvårdschef vid Gällivare sjukvårdsområde.

– Det hänger samman med att den nya akuten vid Gällivare sjukhus ska bli färdig. Hur det blir exakt på detaljnivå får vi återkomma med, säger hon.

Region Norrbotten är inte färdig med analysen men allt pekar mot att beredskapen dras in. I grunden finns ett inriktningsbeslut från 2005.

– I beslutet säger man att resurserna ska koncentreras till dagtid så långt som möjligt. Vi har redan infört detta i östra Norrbotten. Hälsocentralerna i Haparanda, Övertorneå och Överkalix samverkar med Kalix sjukhus, säger Gitt Ström.

Hälsocentralerna blir fortfarande kvällsöppna och bemannade med sjuksköterskor men patienterna får tala med en läkare i Gällivare via videolänk.

I dag har läkarna 30 minuters inställelsetid om det kommer en patient som är i behov av läkarundersökning. I Pajala har Region Norrbotten problem med läkarbemanningen. Det problemet finns dock inte i Jokkmokk.

– Vi har en god bemanning där för närvarande, men man vet inte långsiktigt hur det kommer att se ut. Vi står bland annat inför pensionsavgångar bland läkarna i Jokkmokk.

Ni säger att digital teknik ska användas för att göra vården tillgängligare. Men i det här fallet mister ju patienterna chansen att träffa en läkare på riktigt?

– I grunden för beslutet finns hänsyn taget till den totala mängden läkarbesök, både dagtid och kvällstid.

Riskerar tjänsterna att bli mindre attraktiva för läkarna?

– Det hoppas jag inte, det borde vara mer attraktivt att arbeta dagtid. Efter återkoppling har jag förstått att läkarna i Jokkmokk har olika åsikter i frågan.

Blivande regionrådet Kenneth Backgård, gruppledare för Sjukvårdspartiet, befinner sig på konferens utomlands. Han kommenterar bara ärendet kortfattat i ett vidare perspektiv och vill inte ta ställning till själva sakfrågan i det här läget.

– Det jag anser är att inlandet utarmas alltmer. Vi har ett län där hälso- och sjukvården skall vara tillgänglig för alla, säger Backgård i ett mejl.

Han väljer i stället att sätta press på regeringen.

– Det som nu sker är en process som Sveriges regering stillasittande bevittnar. Det finns ett ansvar hos regering och riksdag när det gäller att hela landet skall leva. Vi är nettoexportörer av naturresurser, men sen..? säger Kenneth Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om