Detaljplanen för Vaikijaur 3:18, eller Jokkmokk allmännings stora planer på att anlägga industriområde för elintensiv verksamhet, är nu inne i granskningsskedet. Snart når det politiken och vid klartecken därifrån dröjer det inte länge innan byggandet kan sätta igång.
– Det är roligt och spännande med den här typen av projekt som kan ge stor utveckling både för allmänningen och för bygden, säger allmänningsförvaltaren Christian Rimpi
Men ännu vet allmänningen inte riktigt vad de vill göra med marken. Christian Rimpi berättar att styrelsen vill hålla det öppet tills bygglovet är i hamn.
– Vi har haft diskussioner under en längre tid om vad man skulle kunna ha för verksamhet på platsen. Vi har inte heller bestämt oss om vi själv ska bedriva verksamhet eller bara tillhandahålla marken, säger han.
Största fördelen med området beskriver han vara närheten och tillgången till stor elförsörjning. Och dessutom ligger i lämpligt avstånd från Jokkmokk.
– Vi ser ju i södra Sverige att det finns vissa utmaningar med energiförsörjning. Därför tror vi det är mycket positivt för oss att vi har god tillgång på elenergi här. Datacenter är en elintensiv verksamhet och det är ett av alternativen, säger Christian Rimpi.
Ordet serverhall eller datacenter ger en ganska besk smak i munnen på många av kommunens invånare efter de många svängarna om serverhallen i Porjus. Historien mynnade ut i en tvist mellan kommunen och det ansvariga företaget – det landade till slut i att kommunen betalade en förlikning på två miljoner kronor till företaget.
I dag ägs fastigheten av ett annat företag.
– Det finns så klart lyckade och mindre lyckade etableringar och nu har inte vi varit involverade i Porjus. Men det gäller ju att fundera igenom det hela ordentligt så att det blir bra. Vi har inte börjat prata om enskilda intressenter ännu utan bara vilken typ av verksamhet vi vill ha, säger Rimpi.
Detaljplanprocessen är alltså i skedet som kallas granskning. Det är sista chansen för berörda att påverka förslaget. Kommunens fastighetschef Erik Fagerström är en av dem som håller i trådarna.
– Det har inte varit särskilt kontroversiellt. Det har inte dykt upp några hinder för exploateringen. Under hösten kommer det nå politiken och skulle det gå igenom där så dröjer det ett par månader innan planen vinner laga kraft, säger han.