Åtgärdspaket redo – om Beowulf får klartecken

Beowulf mining har tagit fram ett åtgärdspaket i tre punkter som är redo att sjösättas direkt om regeringen beviljar bearbetningskoncession för Kallakfyndigheten.

Kurt Budge, vd för Beowulf Mining.

Kurt Budge, vd för Beowulf Mining.

Foto: Petra Isaksson

Jokkmokk2019-07-11 10:52

Det skriver prospekteringsbolaget i ett pressmeddelande.

De första åtgärderna innefattar en studie för transportlösning med Inlandsbanan, en marknadsundersökning för att kartlägga vilken avsättning det finns för malmen, skapa kontakter och avtal med lokala entreprenörer, använda Kallak som ett innovationscenter för företag kopplade till gruvbrytningen och fortsätta arbeta för samverkan med Luleå tekniska universitet.

Steg två gäller ett samarbete med bland andra Jokkmokks kommun om att ta fram en hållbar gruva och att verka för att kommunen får ytterligare näringar som bidrar till att ekonomin förstärks.

Det tredje steget är att samråda med samebyarna och gemensamt försöka lösa problem som uppstår för dem vid en gruvbrytning. Beowulf skriver att bolaget är engagerat i OECD:s initiativ till att stötta samiska entreprenörer. För att stötta mindre företag har man fonderat 500 000 kronor och är redo att fondera ytterligare 300 000 om de beviljas koncession.

Beslutet om bearbetningskoncession ligger hos regeringen sedan ett par år tillbaka. Bergsstaten vill tillstyrka men länsstyrelsen säger nej.

LÄS MER: Beowulf kräver möte med näringsministern

Beowulf har tidigare sagt att man förväntar sig ett besked från regeringen innan sommaren. Nyligen fick bolaget träffa en av näringsminister Ibrahim Baylans statssekreterare. Bolagets vd Kurt Budge var även på plats under Almedalsveckan.

– Det är fjärde gången jag var i Almedalen. Vi vill visa på Beowulfs åtagande att göra affärer i Sverige och samtidigt bidra på ett positivt sätt till det svenska samhället, lokalt, regionalt och som en del av den världsledande gruvsektorn i Sverige, säger Budge.

Han fortsätter:

– Kallak ska bli ett exempel på svensk design, högteknologi och innovation, som utvecklas tillsammans med lokalsamhället, inklusive samebyarna. Deras verksamhet, kultur och marker ska säkras.

Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind är en av de starkaste företrädarna för motståndet mot en gruva. Han ger inte mycket för Beowulfs utfästelser.

– För marker som brukats i hundratals år och är oersättliga för samerna erbjuder man löjliga småpengar jämfört med de enorma vinster man kommer ta ut ur järnmalmsfyndigheten. Men vi vill inte ha några blodspengar. Vill de visa respekt och att de är engagerade i OECD kan de börja med att lyssna på vad samebyarna säger och sedan dra tillbaka sin ansökan, säger Blind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om