Gruvbolag kräver möte med minister

Beowulf Mining har ledsnat på att vänta. Nu vill prospekteringsbolaget ha ett möte med näringsminister Ibrahim Baylan (S).

2 april 2019 16:22

Bolagets ansökan om bearbetningskoncession i Kallak, fem mil väster om Jokkmokk, har hamnat i långbänk. Den lämnades första gången in 2013. Totalt har man investerat 77 miljoner, enligt uppgifter från Beowulf själv.

I ett öppet brev till Ibrahim Baylan riktar nu styrelseordföranden Göran Färm kritik mot hur gruvprojekt i Sverige hålls tillbaka och vädjar om en förändring i regeringens arbete.

Färm skriver:

"Vi är inte av LKAB:s eller Bolidens storlek, så för Beowulf och dess aktieägare är 77 miljoner kronor en fråga om överlevnad. Trots den långa väntetiden och därav följande osäkerheten har vi fortsatt investera, eftersom vi är övertygade om att Beowulf till fullo har uppfyllt villkoren för en bearbetningskoncession".

Göran Färm fortsätter:

"Som vi förstår det finns det för närvarande ingen officiell deadline för hanteringen av vår ansökan, och vi har ingen insyn i regeringens beslutsprocess. Jag hoppas därför att du snarast kan ge oss klara besked. Jag vill gärna träffa dig personligen för att diskutera vårt projekt, om det skulle vara möjligt".

Ärendet med bearbetningskoncession Kallakfyndigheten har bollats mellan Bergsstaten, länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och regeringen.

Sedan 2017 finns ärendet på regeringens bord för andra gången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström