Pekinghuset började rulla klockan nio på onsdagsmorgonen.
– Vårt uppdrag är stort och tungt idag, det känner vi. Det är kulturhistoriskt viktigt. Utmaningen är trafik, vikten och sedan har vi tekniken som är väldigt avancerad. Det hjälper oss i de här transportmiljöerna att vi har så modern teknik med oss. Vi kan klara av olika hinder men det kan också uppstå strul med tekniken, berättar Torbjörn Romark, projektchef PEAB, minuten innan huset börjar rulla.
Pekinghuset är det 22:a huset som LKAB flyttar i Kiruna och sedan återstår 19 byggnader som de ska flytta till nya centrum. Veckans hus rullas till det som än så länge kallas för lilla torget.
– Tanken är att det dels ska efterlikna gamla Kiruna, med Pekinghuset i fonden för platsbildningen och Landsströms i närheten. Det ska också vara en mysig miljö med en del grönska, säger Clara Nyström, kommunantikvarie, i en tidigare artikel.
Elin Vikström och Carola Eggvall promenerar med barn och hundar vid sidan av huset.
– Det är ju spännande, roligt att de här gamla byggnaderna tas tillvara. Även om det känns lite knasigt att se dem på annan plats, säger Carola Eggvall.
Elin Vikström har varit med och byggt nya Hjalmar Lundbohmsskolan.
– Det är kul och intressant att följa husflyttar. Jag jobbar på SSEA med hus, så det är väldigt intressant, säger hon.
Pekinghuset är inklätt i vit plast.
– Det är en speciell krympplast som sitter tajt mot huset mest för att det inte ska falla från spritputsen på byggnaden, på människor som vistas runt byggnaden, säger Torbjörn Romark, projektchef PEAB.
På tisdagen flyttades Frälsningsarméns gamla hus till sin nya plats. Nu står det där tillsammans med Pekinghuset, som rullade in i centrum strax före lunch under onsdagen.
– Det har gått bra, vinkar Torbjörn Romark när de stängslar in tomten efter att huset rullat in.
Näst på tur är Landströmska huset. Det är ännu oklart när det kan flyttas men LKAB hoppas kunna flytta det under hösten.
– Det kommer dröja några veckor. Huset har byggts om i många omgångar och det har tagit skada av det. Det har också blivit en del skador på timret runt omkring i stommen, som rötskador. Vi behöver stabilisera den så den klarar en flytt men också så det är säkert för alla som jobbar runt omkring, säger Mari Kuokkanen, projektledare vid LKAB.