Byarna kämpar för eget fibernät

Dagen närmar sig då kopparnätet släcks i många byar i Norrbotten, men I Vitådalen finns några byar som vägrar falla in i internetskuggan. De tar saken i egna händer och jobbar för att få dit fibernät.

Jätteviktigt. Torgny Enbom och Anna Säthergren anser att en bra internetuppkoppling är ett måste för att landsbygden ska vara fortsatt attraktiv.

Jätteviktigt. Torgny Enbom och Anna Säthergren anser att en bra internetuppkoppling är ett måste för att landsbygden ska vara fortsatt attraktiv.

Foto: Tommy Borg

Högsön2016-10-05 06:00

När Telia tidigare i år meddelade att kopparnätet skulle släckas under 2017 var det många ute på landsbygden som såg det som ett stort problem för småbyarnas överlevnad och tillväxt. Den mest naturliga ersättaren av kopparnätet är det mycket stabilare och snabbare fibernätet, men att gräva fiber till landsbygdens alla byar inte lönsamt för företagen. Så kvar står byborna, medan dagarna tickar ner tills att deras trådbundna internet och telefon försvinner.

Läs mer: Oro i byarna efter kopparnätsbeskedet

Men vissa byar har tagit saken i egna händer för få fiber till orten. I den lilla byn Högsön, strax norr om Råneå, har köket i Anna Säthergrens hus blivit kontor för Vitådalens alldeles egna fiberprojekt. Tillsammans med Torgny Enbom från området är hon en av de som drar i tyglarna.

– Det är jätteviktigt för landsbygden att ha bra internetuppkoppling. Ingen vill ju flytta till ett hus där det inte finns internet, idag är det som ett hus utan avlopp. Vill man att landsbygden ska överleva så måste det satsas, säger Torgny Enbom.

Läs mer: LISTA: Här släcks kopparnätet 2017

Målet är att få fibernät till hushållen mellan Rörbäck och Grundforshed, en sträcka på omkring sex mil. Ursprungligen tänkte Vitådalingarna gräva ner fibern på egen hand men de insåg att de inte hade tid eller kunskap nog för att genomföra det. Så istället samlar de in intresseanmälningar som de ska lämna in till Telias dotterbolag, Zitius, som i sin tur ska ge ett prisförslag till byborna.

– På fyra veckor har vi fått in 417 namn av omkring 800 boende på sträckan. Det har varit förvånansvärt svårt att nå ut till människor då vi är så utspridda, men de flesta vi pratar med skriver upp sig direkt. Till och med pensionärer som inte ens har en dator hemma ser hur viktigt det är med fiber för landsbygden och går med, säger Anna Säthergren.

– Zitius sade att de hade ett generellt krav på minst 300 namn för att de ska göra upphandling men eftersom vi är så utspridda så andas vi inte ut ännu och fortsätter jaga namn för att det ska bli så billigt som möjligt för alla, säger Torgny Enbom.

Läs mer: Lovar bra alternativ till kopparnätet

.

Beskedet de fått av Telia är att kopparnätet släcks i Vitådalen kring maj 2017 och förhoppningen är att grävandet för deras nya nät ska börja så fort tjälen gått ur jorden. Tills dess hoppas de ha fått ekonomiskt stöd från länsstyrelsen för att förbättra oddsen på att Vitådalens fiberprojekt blir en verklighet.

– Det gäller att organisera sig för att något ska hända. Det är ingen som kommer och bara ger oss bra internet på landsbygden, vi måste jobba för det, säger Anna Säthergren.

tommy.borg@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om