Mobiltelefonen ringer och sin vana trogen går Andreas Hoffsten och ställer sig vid köksfönstret, blickar ut över ängen som sträcker ut sig ner mot Vitån medan telefonsamtalet pågår.
Köksfönstret är den enda platsen i hela huset som telefonen fungerar någotsånär. Han är ordförande i Folkets bio och får många samtal genom sitt uppdrag. Att vara nåbar är viktigt. Men i byn Hovlös, där han och sambon bott sedan 2012, hänger mobiltäckningen på vädret.
– Det funkar hyfsat om det är bra väder. Är det dåligt väder klipper det nästan alltid samtalet. Är det sol och fint då kan det hända att man kan ringa ett helt samtal, säger han.
När de flyttade till huset var planen att skaffa fast telefon men anslutningskostnaden på drygt 20 000 kronor var inget som lockade. Därför valde de att helt förlita sig på det mobila nätet med Telia som leverantör. På datorn är det Net1 som gäller och på huset sitter en extra miniantenn för förstärkning till bredbandet.
– Det är långsam uppkoppling, men jag kan inte säga att det stör mig. Jag har tid, säger Andreas Hoffsten.
Hur kollar man på film om man bor i Hovlös?
– Eftersom jag jobbar med film och skriver texter om filmer får jag ibland länkar till filmer men då får jag åka till Luleå, finns inte en chans att jag kan kolla på sådant här.
Närmaste grannen har fast telefoni, vilket är en trygghet.
– Om det är ett väldigt viktigt samtal jag ska ringa, och jättedåligt väder, så har jag ibland prövat att gå över till grannen för att ringa, säger Andreas Hoffsten.
Grannen heter Bo Johansson och är pensionär. På ett skrivbord vid fönstret har en telefon med snurrplatta sin självklara plats – han brukar be folk ringa på den så det går att höra vad de säger.
– Mobilen funkar ju, ibland. Men inte hundraprocentigt någon gång. Det är väderberoende, säger Bo Johansson.
– Ska det läggas om en dag det här, och plocka bort kopparnätet, då är förutsättningen att det finns något som fungerar när det väl är gjort. Så att det inte blir så att man plockar bort det, och sedan får man inte igång något, säger han.
Att kunna ringa, surfa, jobba hemifrån eller bli gammal i en by och samtidigt ha en fullgod uppkoppling är inte en självklarhet. Telefoni i glesbygd är en komplicerad historia.
Hovlös är inte med på listan över de byar som Telia släcker kopparnätet i 2017. Byn berörs alltså inte i det här skedet av Telias pågående teknikskifte som går ut på att släcka ned det delvis hårt slitna, 60 år gamla, kopparnätet till förmån för nyare och snabbare teknik som fiber och mobil.
LÄS MER: Här släcks kopparnätet 2017
– Jag vet att kopparnätet kostar pengar och måste renoveras. Det är bara att konstatera. Men man måste ha ett alternativ på plats. Det handlar om hänsyn till folk som bor här. Jag tänker på äldre, på ungdomar, på företagare, säger Andreas Hoffsten.
Grannbyn Forshed med drygt 15 hushåll, som ligger sju kilometer norrut och som nästan inte har någon mobiltäckning överhuvudtaget, finns däremot med på listan.
Det enda alternativet som i dag fungerar ska bort.
– Naturligtvis är vi inte belåtna med det. Vi har ingen mobiltäckning hos oss. Det kan du skriva, att vi är missnöjda. Vad tänker de göra istället?, säger Inger Roos, bybo.
Andreas Hoffsten menar att politiker måste agera för att visa att glesbygden är viktig och jobba för att hålla den fortsatt attraktiv.
– Risken finns att vi blir en avfolkningsbygd. Politiker kan ge signaler och påtryckningar, det har de alla möjligheter att göra.