I maj förra året beslutade kommunfullmäktige att avsätta 250 miljoner kronor för att investera i en ny simhall och idrottshallar, den 1 juni togs första spadtaget.
Nu har bygget varit igång ett tag. En byggnad har börjat växa fram på platsen som för ett år sedan till stor del bestod av en parkering.
Från en platå går det att titta ner på den blivande bassängen.
– Här blir stora bassängen, den lägre delen ligger på de här pelarna. Just här blir den djupa delen, förklarar Jimmy Henriksson, teknisk chef vid Haparanda kommun, och tittar ner.
Utanför staketen som ringar in byggarbetsplatsen går skolelever, enligt Bengt Stenberg, projektchef Peab, är det en del nyfikna personer som stannat till under tiden som bygget pågått.
– Nu har det varit lugnt på vintern, för det har ju kallt, men från början var det som fågelungar som stod, säger han.
– Det är ett stort intresse, det märker man, det är kul. Folk är engagerade, säger Mikael Edlund, platschef för Peab som utför entreprenaden.
De inblandade ser att simhallen är efterlängtad.
– Vi ser att vi kompletterar Torneå, de har lite mer lek. Skolan behöver det här för simundervisningen, säger Jimmy Henriksson.
I april är planen att stommarna och väggarna ska komma upp, för att bygget sedan i december 2025 ska vara klart med bland annat två bassänger, nya idrottshallar samt utökning av befintliga Aspenhallen.
Så här långt går det enligt plan både vad gäller tid och budget, berättar Jimmy Henriksson, även om han menar att det också är många delar kvar och att det gäller att vara ödmjuk.
– Hittills ser det bra ut, vi uppfyller också de mål vi har i projektet.
Badhusbygget i Kiruna ligger nog nära i minnet hos många, där kostnaderna ökat och i höstas beräknades vara uppe i närmare 1,1 miljard kronor.
Vad gäller bygget i Haparanda berättar Jimmy Henriksson att det är många som kommit med frågor kring det.
– Vi får många frågor från politiken men också medborgare, just simhallar är komplexa projekt, säger han och menar att det finns en rädsla för att kostnaderna ska skena iväg.
– Vi jobbar tätt med Peab med kostnadsuppföljning och inköp, vi har kunnat göra inköpsvinster också, säger han.
Att kostnaderna skulle öka som i Kiruna får inte ske, menar han.
– Vi lägger in mer resurser på bland annat uppföljning jämfört med andra projekt, detta för att motverka att det sker.