Efter en lång tid av Socialdemokratiskt styre tog en koalition bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sjukvårdspartiet över makten i Haparanda efter valet 2018. I november 2020 delade en fråga kring den dåvarande kommundirektören de styrande partierna och Sjukvårdspartiet blev i stället ett parti i opposition.
När vi träffar Alliansen i Haparanda är det nästan exakt månad kvar till kommande val, och en mandatperiod är snart till ända.
– Vi har åstadkommit mycket av det vi sa när det kommer till investeringar, men på grund av att de var tvunget att vara på plats har vi kanske inte hunnit jobba med de mjuka frågorna i den utsträckningen vi hade hoppats, säger Sven Tornberg (C).
En sak som förändrats under de senaste åren är skolstrukturen.
– Vi hade tre stycken högstadieskolor inom en och en halv kilometers radie, vi hade varken barn eller lärare att täcka upp det, säger Tornberg.
– I lilla Haparanda är det ungefär som att ha tre byskolor inne i stan, fyller Niklas Olsson (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i.
Inför förra valet nämnde samtliga partier i Alliansen förbättringsområden inom skolan på något sätt, bra skolresultat är ett exempel. Enligt årsredovisningen 2021 var meritvärdet för elever i årskurs nio det lägsta sedan 2017. Niklas Olsson medger att det varit tufft.
– Det vi främst haft problem med är att få fler behöriga till att läsa på gymnasiet. Pandemin har inte gjort saker lättare, vi har haft ett stort tapp när det gäller närvaron och svårt att få eleverna tillbaka till skolan, säger han och fortsätter:
- Men vi har startat den största utvecklingsprocessen som vi någonsin gjort i Haparanda också för att försöka komma till rätta med det här när det gäller skolkvalité. Det är någonting vi gör tillsammans med skolverket så det är professionella handledare som kommer hjälpa oss.
Förutom en ny skolstruktur har fullmäktige under de senaste åren bland annat tagit inriktningsbeslut gällande ett nytt badhus. Investeringar har gjorts i Haparanda värmeverk och en ny panna. I kvarteret Lunden bygger kommunen tillsammans med Riksbyggen det nya vård-och omsorgsboendet Hemstranden Kotiranta. De styrande berättar också att pengar satsats på att rusta upp både skolor och vägar.
– Även fast många vägar är fixade har vi många utmaningar med vägar, vatten och avlopp, den saken är klar. Men vi kan inte göra det på en natt. Vi har ingen sedelpress i källaren, säger Lars-Erik Wikberg (KD).
Liksom många andra kommuner brottas Haparanda med befolkningsutvecklingen.
– Det stora är att det dör fler än det föds. I år ser det inte så himla bra ut på födelsesidan och det beror på att de som är i produktiv ålder flyttar här ifrån, medan de som flyttar in är lite äldre, säger Sven Tornberg och fortsätter:
– Vi måste jobba med attraktivitet. Det är alltså att skapa bra boendemiljöer, gärna nära vatten, ett rikt kultur- och fritidsliv, ha bra kommunal service. Sedan se till att vi har en bred arbetsmarknad.
Kommunalrådet berättar att de efter den gångna mandatperioden kan peka på saker som de byggt medan han tror att kommunen de närmsta åren kommer behöva jobba med mjuka frågor.
– Alltså, hur kommer vi tillbaka och får väldens mest öppna gräns igen? Hur skapar vi en känsla bland våra egna medborgare men också de på andra sidan gränsen att det är en ganska stor skillnad om gränsen är öppen eller stängd?
– Jämför våra parkeringsplatser och besökarna på hotellen och campingarna den här sommaren jämfört med förra sommaren. Vädret är precis likadant men det är en jäkla skillnad. Vad har det för betydelse för vår möjlighet att skapa arbetstillfällen och i förlängningen bra skola och äldreomsorg?
De tre partierna är överens om att samarbetet mellan dem fungerat bra. Om Alliansen i Haparanda är någonting som kommer att leva vidare efter valet är i första hand upp till väljarna.
– Vi låter först Haparandaborna ge sitt omdöme över det som varit. Visst finns det tankar och funderingar, det enkla är ju att börja med ett gäng som man jobbat med, säger Perarne Kerttu (C).
– Vi har ju lagt en budget för 2023, 2024 och 2025 där vi pekat ut färdriktningen att åt det här hållet ska vi gå. Det är klart att om vi gjort det så vill vi jättegärna se till att det genomförs också, säger Sven Tornberg.