Beslutet: Haparandas kommundirektör tvingas avgå

Lena Ekh, kommundirektör i Haparanda, tvingas avgå med omedelbar verkan. ”Det är förtroendet det handlar om”, säger Nina Waara (S).

Lars-Erik Wikberg (KD) och Sven Tornberg (C) är två av de som reserverade sig mot beslutet om kommundirektörens avgång.

Lars-Erik Wikberg (KD) och Sven Tornberg (C) är två av de som reserverade sig mot beslutet om kommundirektörens avgång.

Foto: Nellie Anderson

Haparanda2020-11-02 20:07

Beslutet fattades under ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde på måndagseftermiddagen. 

Sjukvårdspartiet, Socialdemokraterna och en ledamot från Centerpartiet stod bakom beslutet om kommundirektörens avgång. Omröstningen slutade med sju röster för mot fyra reservationer och Lena Ekhs avgång var ett faktum. Enligt Nina Waara, gruppledare för Socialdemokraterna i Haparanda, saknas förtroende för Ekh.

– Jag vill inte gå in i detaljnivå för att vara schyst mot kommundirektören, men det är förtroendet det handlar om, säger hon.

Inte heller Anders Rönnqvist, gruppledare för Sjukvårdspartiet i Haparanda, vill exemplifiera bakgrunden.

– Men det kan väl de flesta utläsa utifrån de skriverier som varit hittills, inte minst de många arbetsmiljöutredningar som varit.

Frågan om kommundirektören var också den som gjorde att den styrande fyrpartikoalitionen, bestående av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sjukvårdspartiet gick i kras. Under måndagen meddelade Sjukvårdspartiet att man inte längre är en del av koalitionen utan ett fristående parti i opposition.

– Vi hade den här värderingen av kommundirektören, det var det som gjorde att övriga partier då utesluter oss från koalitionen, säger Anders Rönnqvist (Sjvp).

Att Sjukvårdspartiet skulle blivit uteslutna ur fyrpartikoalitionen för att partiet var av en annan åsikt är ingenting som företrädare för övriga partier i gruppen håller med om. I stället hävdar de att Sjukvårdspartiet själva lämnat koalitionen genom att bryta mot ett samverkansavtal och inte delta vid ett möte som hölls i söndags.

– Vi sa, går man emot samverkansavtalet i den här frågan då har man per automatik lämnat avtalet, säger Lars-Erik Wikberg (KD).

Avtalet ska bland annat handla om hur stora frågor ska lösas. Enligt kommunalrådet Sven Tornberg (C) ska de lösas genom att fullmäktigegrupperna från partierna i koalitionen sammanträder och har en omröstning. Partierna ska, enligt Tornberg, då följa majoritetsbeslutet.

– Vi har hedrat det samverkansavtal som finns men Sjukvårdspartiet har ändå valt att gå sin egen väg i en fråga, säger Tornberg och syftar på den om kommundirektörens avgång.

Anders Rönnqvist säger att Sjukvårdspartiet tidigt flaggat för att de skulle vara av en annan åsikt i den aktuella frågan.

 – I 99 fall av 100 har vi alltid varit överens i de normalt viktiga politiska frågorna, men inte just i den här.

Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att fortsätta styra kommunen tills det uppstår en organiserad gruppering i fullmäktige som är större än koalitionen.

– Då ställer vi i sann demokratisk anda våra platser till förfogande, säger Sven Tornberg (C).

Vi har försökt nå Lena Ekh för en kommentar, men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!