Extra fullmäktige – men fortfarande inget beslut

Det blev inget beslut angående ändrings- och tilläggsbudget i Haparanda trots extra kommunfullmäktige i fredags. Ett extra sammanträde beräknas kosta drygt 30 000 kronor.

"Alla kostnader skenar iväg, då behöver vi vidta åtgärder ju snabbare desto bättre. Jag ser inte positivt på att den här processen drar ut på tiden", säger Nina Waara (S).

"Alla kostnader skenar iväg, då behöver vi vidta åtgärder ju snabbare desto bättre. Jag ser inte positivt på att den här processen drar ut på tiden", säger Nina Waara (S).

Foto: Björn Engström

Haparanda2023-03-06 17:05

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av februari fanns punkten ”Förslag till ändrings- och tilläggsbudget 2023" med på dagordningen.

Enligt ekonomichefen i Haparanda, Hans Kenttä, har bland annat inflationen gjort att kostnader stuckit iväg och kommunen behöver revidera budgeten för 2023. 

Vid februarisammanträdet yrkade Alliansen (C, M, KD), med stöd av Sjvp och Sd, för en återremiss av ärendet med motiveringen att ärendehanteringen inte gått rätt till. Så blev det också.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet menar däremot att de hade avvikit från den beslutade styrmodellen om ärendet tagit en annan väg.

Sedan sammanträdet ska kommunalrådet Nina Waara (S) kallat gruppledarna till ett informellt möte, tillsammans med ekonomichef och kommundirektör.

– Vi visste inte vad det var för underlag de saknade, återremissen var så otydlig på det sättet, säger hon.

På det informella mötet ska Sd och Sjvp ändrat sig. I fredags var de redo att klubba igenom budgeten, säger Eija Stenberg (Sjvp).

– Man jobbar ju på samma sätt i kommunen de senaste åtta åren, det är ingen skillnad. Det är den gången man har, säger Stenberg om hanteringen.

Enligt Nina Waara ska alliansen inte sagt något vid mötet.

– Då tänkte jag att det är grönt, säger hon och fortsätter:

– Så kommer vi till fullmäktige, ett extra fullmäktige som kostar jättemycket pengar, och där säger de att vi inte gjort det här på rätt sätt.

Perarne Kerttu (C) ser inte att ärendet beretts enligt kommunallagen. Enligt honom skulle det gått tillbaka till kommunstyrelsen innan det kom upp i fullmäktige igen. 

– Det är här man brister i hanteringen.

– Sedan har man anfört att ”vi har på möten frågat”, men så funkar inte de här organen. Man måste ha protokollförda möten där man hanterar frågor.

Att kalla till ett informellt möte är inte okej, menar Kerttu. 

– Om vi börjar tillämpa informella möten som beslutsmöten utan protokollföring då vet vi var man hamnar.

Men hade det inte varit schysst att säga ”det är det här vi efterfrågar”? 

– Om du är politiker på hög nivå i kommunen och fått utbildning i kommunallagen bör du kunna vad som står i de olika paragraferna. 

Nina Waara säger att hon är besviken. 

– Jag hade förstått om det var sakpolitik det handlade om men det här handlar om formalia. Jag tycker ändå man kan vara så reko och schysst att gör man en återremiss och får frågan ”vad är det ni saknar” tycker jag ändå det finns ett ansvar att man svarar på frågan.

Nina Waara menar att det skulle finnas en risk att beslutet överklagas om de klubbat igenom tilläggsbudgeten under fredagen, ärendet är därför fortsatt återremitterat. Hon resonerar att en överklagandeprocess kan ta längre tid än att ärendet snabbt går igenom ett extra sammanträde i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

– I det här läget är tid ändå pengar, säger hon. 

Ett extra kommunstyrelsesammanträde är planerat till tisdag, efter det planeras, enligt Waara, ytterligare ett extra fullmäktige. Enligt ekonomichefen beräknas kostnaderna för de tre extra mötena i frågan landa på cirka 70 000 kronor sammanlagt. 30 000 per fullmäktige och drygt 11 000 för KS-sammanträdet.

– Jag tycker det är så tråkigt för det drabbar ändå våra skattebetalare, säger Nina Waara.

Perarne Kerttu menar att det inte handlar om några större summor. 

– Det är småpengar. Ibland får demokrati och lagenlighet kosta.

Mandatfördelning

Mandatfördelning i Haparandas kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna: 12 mandat
Centerpartiet: 6 mandat 
Kristdemokraterna: 2 mandat
Moderaterna: 4 mandat
Sjukvårdspartiet: 2 mandat
Sverigedemokraterna: 4 mandat
Vänsterpartiet: 1 mandat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!