I juni fastställdes Haparanda kommuns budget för 2023, men det är mycket som hänt i omvärlden den senaste tiden. Under måndagens kommunfullmäktige fanns punkten ”Förslag till ändrings- och tilläggsbudget 2023” med på dagordningen.
– Nu ser vi också när inflationen sticker iväg att det påverkar. Framför allt är det pensionskostnaderna som skenar iväg för 2023, det blir nästan 30 miljoner dyrare enbart den, sedan har vi andra inflationsrelaterade kostnader som ökar, säger ekonomichef Hans Kenttä och nämner bland annat livsmedel och bränslepriser som blivit dyrare och elavtal som kommer behöva förnyas.
– Vi ser med anledning av det här att vi vill revidera budgeten för 2023 och har då kostnadsökningar på 18,5 miljoner som vi inte hade vetskap om när vi satte budgeten. Det innebär i stort sett att hela det budgeterade resultatet blir utraderat.
Förslaget till beslut gällande driftsbudget var bland annat att kommunstyrelsens budget för 2023 förstärks med 18,5 miljoner avseende pensioner och kostnader relaterade till inflationen, men också att kommunstyrelsens budget minskas med ett antal miljoner, en minskning gäller också socialnämndens budget för 2023 och barn- och ungdomsnämndens budget.
Vad gäller investeringsbudgeten skulle den, enligt förslaget, minskas med 34,8 miljoner kronor.
– Det blir att vi får skjuta på en del investeringar för att vi ska klara vår likviditet, säger ekonomichefen.
Förslaget har tidigare varit uppe hos kommunstyrelsens arbetsutskott och i kommunstyrelsen. I kommunstyrelsen beslutade politikerna att föreslå fullmäktige att anta tilläggs- och ändringsbudget för 2023 enligt förslaget.
Centerpartiet reserverade sig mot beslutet och yrkade istället på att ärendet skulle återremitteras då de ansåg att det var undermåligt berett och att fullständiga beslutsunderlag saknades.
När frågan kom upp i fullmäktige var fler partier överens om att yrka på en återremiss, det var också det som beslutades.
– Man har hoppat över en sedvanlig budgetberedningsprocess där man hade kunnat bereda de här frågorna och sedan skickat upp dem via nämnder och styrelser till KS och KS hade lagt ett fullödigt förslag till måndagens fullmäktige. Då hade saker och ting varit klappat och klart, säger Perarne Kerttu (C).
Yrkandet om återremittering undertecknades enligt Perarne Kerttu av ledamöter i kommunfullmäktige tillhörande Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet.
Nina Waara (S) menar däremot att de hade avvikit från den beslutade styrmodellen om de först gått till nämnderna med ärendet.
– I det första fullmäktige för den här mandatperioden tog vi en styrmodell som säger att det är fullmäktige som ger ramen och nämnderna sedan som ska titta på ramen och se om man klarar av att hålla sig inom den. Klarar man inte det behöver man komma tillbaka och äska om mer pengar, säger hon.
Hon är kritisk till beslutet om återremiss.
– Hela det här försvårar också förvaltningarnas arbete och handlingsutrymme. Det kommer bli svårare för dem att leverera en budget i balans i slutet av året för nu får de kortare tid på sig.
Beslutet om återremiss kan enligt kommunalrådet leda till ett extra fullmäktigesammanträde. Förslaget är att det ska ske i mars.
– Väntar vi till april blir det alldeles för långt bort, säger Nina Waara.