Fängelsestraff för männen bakom sprängmedlen i Haparanda

Fängelse i fem respektive fyra år. Så lyder domen mot de båda män som döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt brott, då de förvarat respektive överlåtit stora mängder sprängmedel.

Polisens förundersökning, sprängmedel.

Polisens förundersökning, sprängmedel.

Foto: Polisens förundersökning

Haparanda2024-04-19 11:25

Nyheten i korthet

  • Två män i Haparanda, 40- och 70-åringar, har dömts till fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grovt brott, efter att ha förvarat respektive överlåtit stora mängder sprängmedel.
  • Polisen fann sprängmedlet, totalt elva ton, i containrar på en industritomt i november 2023.
  • Tingsrätten beskriver brottet som synnerligen grovt, med tanke på de risker förvaringen inneburit och potentialen för "oöverblickbara konsekvenser" vid detonation.

Bakgrunden: Polisen fick i november 2023 tips om att en större mängd sprängmedel förvarades i containrar på en industritomt i Haparanda. Vid tillslaget hittades elva ton sprängmedel. Två män i 40- respektive 70-årsåldern misstänktes då för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den äldre mannen misstänktes för att, utan tillstånd, ha förvarat elva ton sprängmedel på fastigheten. Den yngre mannen misstänktes för att, utan att ha rätt till det, ha överlåtit 7,5 ton sprängmedel till den äldre mannen.

undefined
Polisens förundersökning, sprängmedel.

Vid huvudförhandlingen vid Haparanda tingsrätt yrkade åklagare Rickard Finnberg på minst sex års fängelse för den äldre mannen och minst fyra års fängelse för den yngre mannen.

Båda männen har nekat till brott, den äldre mannen har sagt att han bevakat sprängmedlet, som ska ha blivit över från tidigare jobb, åt den yngre mannen som i sin tur sagt att han inte haft någonting att göra med hur sprängmedlet hamnat i Haparanda.

Åklagaren har lagt fram ett telefonsamtal mellan männen i bevisningen, den yngre mannen har förnekat att det är han som pratar med den äldre mannen där, men rätten går på åklagarens linje även där.

I telefonsamtalet beskriver den äldre mannen tillslaget och parterna pratar om vad de ska säga till polisen apropå dynamiten.

undefined
Polisens förundersökning, sprängmedel.

Mannen som är i 70-årsåldern döms till fem års fängelse, mannen i 40-årsåldern till fyra års fängelse samt näringsförbud i fem år.

Tingsrätten skriver i domen att åklagaren kunnat visa att brottet varit av särskilt allvarlig art på grund av bristerna och de risker som förvaringen inneburit och att brottet även på den grunden bedöms som synnerligen grovt.

Tingsrätten hänvisar till att det framkommit att det visserligen inte är sannolikt att en stor olycka skulle inträffa, eftersom de explosiva varorna inte kan självantända.

Men, att det framkommit att ett "worst-case" scenario i detta fall hade varit en samtidig detonation av drygt 10 000 kilo sprängämnen vilket skulle få "oöverblickbara konsekvenser" om det inträffade på platsen där de var förvarade.

"Även om sprängämnet skulle detonera i två eller tre explosioner skulle det orsaka förödande skador i området" står det i domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!