Bun-ordföranden: "Det regnar inte lärare"

Många som arbetar inom skolan är nära pensionen. Nu ska kommunen ta fram en plan för att kunna säkra kompetensen inom barn- och ungdomsnämndens område i Haparanda. "Det regnar inte lärare", säger Per Eriksson (S).

"Det finns inom nämndens område ett stort behov av kompetensförsörjning.
Dels inom elevhälsans område, men också inom läraryrket i stort", skrev Per Eriksson (S) i förslaget om en strategisk plan.

"Det finns inom nämndens område ett stort behov av kompetensförsörjning. Dels inom elevhälsans område, men också inom läraryrket i stort", skrev Per Eriksson (S) i förslaget om en strategisk plan.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2024-04-18 09:00

Beslutet som togs vid barn- och ungdomsnämndens arbetsutskotts senaste sammanträde innebär att förvaltningen får i uppdrag att ta fram en strategisk kompetensförsörjningsplan. Förvaltningen ska även ta fram förslag på en modell för att göra det mer attraktivt för lärare som närmar sig pensionsåldern att jobba kvar.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Per Eriksson (S) kom med båda förslagen.

– Vi har stora pensionsavgångar.

När det kommer till den strategiska planen är utformningen en fråga för förvaltningen. Per Eriksson säger att kommunen har en övergripande rekryteringsplan för hela kommunen, men han vill ha en specifik för barn och utbildning. 

– Hela välfärdsområdet skriker efter folk, men vi har en speciell situation tänker jag utifrån att det tar så oerhört lång tid att utbilda lärare också. Det regnar inte lärare direkt, säger han.

Per Eriksson ser att flera förslag har kommit in kring hur kommunen bör jobba med kompetensförsörjningen.

– Alla de här idéerna och tankarna behöver samlas så vi får en bra överblick, både från politikens håll och för förvaltningen. Att vi strategiskt också kan utvärdera vilka åtgärder vi gör som ger effekt så vi inte famlar i blindo.

Vad gäller det andra förslaget, att ta fram en modell för att öka attraktiviteten i anställningen för lärare som närmar sig pension nämns modellen ”80-90-100”. Modellen innebär att läraren, i det här fallet, arbetar 80 procent med 90 procent av lönen och tjänar in tjänstepension på 100 procent.

 – Det där ville jag ha en siffra på, sedan är det inte säkert att en sådan lösning är det bästa för oss så jag har velat lämna frågan lite öppen.

I den frågan kom också ett yrkande från Centerpartiet med.

– I det där hade jag satt en ålder på 63 år, egentligen utan att veta. Men de som gjort det här tidigare har haft den brytpunkten. Men då ville Centerpartiet också ha med att vi utreder om det är en lämplig brytpunkt för oss. Det var ett bra inspel.

Just aspekten med lärarna tror Per Eriksson kan vara en del i att vända betygen i Haparanda, som 2023 hade lägst behörighet till gymnasiets yrkesprogram i landet.

– Jag tror det kan vara en del i det, sedan tror jag det är flera faktorer som gör att resultaten ser ut som de gör. Det är inte bara kvalitén på undervisningen även om den naturligtvis är väldigt viktig och spelar stor roll för resultaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!