Grusgropen blir fall för utredning

Stora mängder sulfidjord har tippats på en fastighetsägares mark utan familjens tillåtelse. Nu misstänker kommunen att det rör sig om miljöbrott.

Foto:

HAPARANDA2015-09-03 07:55

Carina Korva och hennes släktingar äger mark i Haparanda. År 2007 gav de Trafikverket tillstånd att tippa upp till 6 000 kubikmeter grus och sand på marken för att skapa en evakueringsväg för Haparandabanan. Istället tippades minst 35 000 kubikmeter sulfidjord i det som tidigare var en grustäkt.

LÄS MER: Granskning/Grusgropen som försvann

Länsstyrelsen gjorde en besiktning 2012, men ärendet avslutades när den ansvarige slutade.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Kurt Rosendahl (S) har aldrig hört talas om fallet, men reagerar starkt när han tar del av proverna som visar att vattenkvalitén försämrats.

– Åhå, Herrejesus, det här låter inte alls bra. Halterna i vattnet är alldeles för höga.

Han säger att kommunen måste agera omedelbart.

– Detta måste prioriteras, det här kan vara ett miljöbrott.

Miljöinspektör Per Lundbäck säger att ingen myndighet skulle tillåta tippning av sulfidjord i en gammal grustäkt. Sulfidjord klassas som avfall och kräver tillstånd för deponering.

– En grusgrop är det dummaste stället att placera sulfidjord på. Vattnet blir odugligt, även om det går att dricka så smakar det inte gott och även om laboratoriet skriver ”tjänligt” betyder det inte att det är bra för tvättgods och disk.

Vattnet har också förhöjda halter av flera ämnen som kan påverka hälsan i höga halter enligt forskningsinstitutet Arbets- och miljömedicin.

– Den som förorenat marken har ansvar att återställa marken. Här ligger den som gjort detta risigt till. Man får inte göra fel vid hantering av avfall. Fruktansvärt, konstigt och klumpigt hanterat. Det blir åklagarens sak att hålla i utredningen, vem har hållit i spaden, det finns en beställare av allt, säger Per Lundbäck.

Trafikverket har gått med på att täcka massorna och plantera på ytan, men frånsäger sig ansvaret för eventuella skador som dumpningen orsakar i framtiden.

– De försöker köra över oss helt, säger Carina Korva, som tillsammans med de andra fastighetsägarna anlitat en advokatbyrå för att driva deras ärende.

Kurt Rosendahl på kommunen tycker inte att familjen ska acceptera Trafikverkets bud.

– Nej, absolut inte. De ska inte godta det.

I en skrivelse erkänner Trafikverket att avtalen varit ”undermåliga och missvisande”, men lägger skulden för att så stora massor tippats på underentreprenörerna Skanska och NCC och säger att fastighetsägarna får driva frågan mot dem.

Något som länsstyrelsens Roger Larsson ifrågasätter.

– Om Trafikverket är verksamhetsutövare är de ansvariga, säger han.

Skanskas Roland Kemppainen var den som skrev under avtalet om tippning med familjen före han blev kommunalråd i Övertorneå.

– Vi körde det vi hade avtal på, säger han.

NSD har talat med flera personer på NCC, bland annat företagets pressansvarige, men ingen känner till eller kan kommentera fallet.

Trafikverket säger att man diskuterar olika lösningar med fastighetsägarna.

– Vi ska naturligtvis också vidta åtgärder för att säkra vattentillgången och borra en ny brunn, vi ska ta tag i detta, säger Lars Bergdahl.

Hur ser du på Trafikverkets ansvar?

– Det är inte Trafikverket som anvisat den platsen.

Anser du att det här kan röra sig om miljöbrott?

– Det är inte omöjligt.

Kommer ni att själva anmäla detta som misstänkt miljöbrott?

– Vi ska se över om vi ska gå vidare med saken, säger Lars Bergdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om