Allt började när Haparandabanan skulle byggas och underentreprenörer till Trafikverket hörde av sig med en förfrågan om att nyttja och bygga upp bärigheten och bredda en väg genom Carina Korva och hennes släktingars fastighet i Haparanda. Trafikverket ville göra vägen till evakueringsväg för Haparandabanan.
– Vi ville förstås inte vara besvärliga så vi sade att det är ok. Vi visste ju att det skulle bli skador på träd i området, men vem vill vara en bakåtsträvare? säger Carina Korva.
Trafikverkets underentreprenör Skanska körde under år 2007 sten och grus och förstärkte vägkanten genom fastigheten. De fick tillstånd att lämna maximalt 6 000 kubikmeter sten och sand i familjens grusgrop. Underentreprenören NCC blev också involverad i arbetet.
– NCC påstår att de frågat oss markägare, de har de inte. Skanska och NCC körde lass efter lass och tippade innehållet i grusgropen, säger Carina Korva.
Istället för maximalt 6 000 kubikmeter sten och sand dumpades sulfidjord. Skanska och NCC uppskattar nu den dumpade massan till 35 000 kubikmeter, fastighetsägarna till 60 000 kubikmeter.
Enligt tillståndet år 2007 skulle mellan 2 000 och 6 000 kubikmeter tippas.
– De uppgav att de skulle dumpa sand och sten, inte blålera, sulfitlera, sulfidjord som de har dumpat. Det är enorma mängder i grusgropen som vi tidigare använde som grustag. Vi godkände maximalt 6 000 kubikmeter vilket de sade att det skulle handla om, men nu är istället hela vår grusgrop helt igenfylld, säger Carina Korva.
Carina Korva bor i Stockholm, systern i Oslo och bröderna i Haparanda. Bröderna berättade om händelseutvecklingen men det var först när Carina Korva anlände till Haparanda som hon insåg volymen av vad som skett.
– Förr sålde vi grus från grusgropen men när den blev så djup att det krävdes brytningstillstånd slutade pappa sälja och sedan dess har vi hämtat till husbehov som till sandlådor och när vi ska göra cement. Vi brukar också ha majbrasa där. Nu är hela grusgropen täkt med lera, de har inget tillstånd att tippa leran här, säger Carina Korva.
Carina Korva konstaterar att för upplag av sulfidjord är kravet att upplag hålls på speciella områden som godkänns av kommunen och eftersom det försurar marken ska upplagen täckas med en meter jord. Så har inte skett på familjens fastighet.
– De har bara struntat i att fråga mig som markägare och att fråga kommunen om tillstånd och vilka krav som finns.
Carina Korva har kontaktat Trafikverket ett flertal tillfällen men problemen återstår.
– Nu har vi en massa saker i vår grusgrop som inte fanns där tidigare och vi kan inte längre ta grus till vårt eget behov. Jag är väldigt orolig för två saker. Det ena är att vår och grannens brunn ligger endast 100 meter bort från dessa massor och det andra är att grundvattensådern går precis under gropen, där nu all sulfidjord ligger, det känns inte bra. Troligen påverkas vattnet i brunnen.
Trafikverket har genomfört provborrningar och i de vattenprover som tagits syns en förändring av vattenkvalitén.
Carina Korva och syskonen kräver att sulfidjorden förs bort, alternativt täcks över på korrekt sätt.
– Två år senare har ingenting hänt. Jag förstår faktiskt inte det här, nu är grusgropen en bomb som detonerar över vårt vatten och i vår miljö och Trafikverket gör ingenting. Vi hade en fin väg och en jättefin grustäkt, nu har vi en hög blålera som förstör vårt och grannarnas vatten, säger Carina Korva.
Läs NSD:s fortsatta granskning i morgon: Trafikverket och underentreprenörerna.