Droger: Ett stort problem vid gränsen

Ett problem som många pratar om. Men ett problem som ingen har någon direkt lösning på. Drogerna. Haparanda är som gränskommun extra utsatt för narkotikahandeln.

Foto: Christine Olsson/TT

haparanda2018-05-04 07:30

"Det är så mycket droger här." "Och det går bara ner i åldrarna." Är det bara slitna klyschor? Nej. Frågar man polisen är det sant att östra Norrbotten och inte minst Haparanda har problem med drogsituationen.

– Vi har närheten till Finland och våra städer Haparanda och Torneå är som en stad. Därför sticker Haparanda ut i brottssammanhang, säger Ulf Wallin som är gruppchef på polisen i Haparanda.

Droger är en del i bilden som medborgarna har av Haparanda. På mätningar som kommunen har gjort visar det sig att många känner sig otrygga för att gå ute på stan under sena kvällar. En av tre medborgare känner sig inte trygga och undersökningar visar också att Haparanda har fler våldsbrott än många andra kommuner i länet. Bara Boden hade fler anmälda våldsbrott 2016 per 1 000 invånare.

LÄS MER: Jokkmokk - dragkamp om naturresurserna

Under hösten, vintern och våren har polisen och tullen gjort flera stora beslag på amfetamin och cannabis i Kalix och Haparanda. Ofta är misstanken att drogerna ska vidare till Finland. Hur mycket av gränshandeln som spiller över på Haparanda är svårt att sia om. Men att gränsen försvårar arbetet för polisen råder det inga tvivel om.

– Dra en osynlig gräns vid Kungsgatan i Luleå och säg att ena sidan inte tillhör Luleå och att polisen inte får åka över gränsen i till exempel spaningssyfte. Då förstår man komplexiteten i att verka som polis i en gränsort som Haparanda. Det går att följa efter till Finland, men bara om det är ett brott som just har skett och det finns en skälig misstanke mot den vi följer, säger Ulf Wallin och fortsätter:

– Finlands största gränspassage finns i Haparanda. Flygen har ökat sin säkerhet, så den smugglingsrutten har mer eller mindre upphört. Då är det fartyg och landvägen som återstår och här går ju vägen in till Finland.

Ju mer poliser jobbar med droger – desto mer upptäcker de. Polisen klarar inte av att få bort drogerna själva. Men vad kan kommunen göra? Att kommunens roll i det här är svår att definiera är nog klart. Men något går att göra. En sak är att det redan finns ett samarbete med polisen, bland annat med medborgarlöften där narkotika står i fokus. Polisen ser gärna ännu större samarbeten.

– Ensam klarar ingen det här. Det krävs organisationer, polisen, kommunen. Alla måste samarbeta mot narkotikan, säger Ulf Wallin.

I september är det i val i Sverige och i en artikelserie kommer vi att granska de hetaste valfrågorna i Norrbottens kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!