Så går arbetet med 80 mil långa leden: "Gediget jobb"

För snart två år sedan undersökte en handfull skoterförare delar av den blivande drygt 80 mil långa T4-leden. Till årsskiftet är målet att första etappen i mångmiljonprojektet vara klar.

Målsättningen med projektet är att leden i sin helhet är klar att användas säsongen 2024/2025.

Målsättningen med projektet är att leden i sin helhet är klar att användas säsongen 2024/2025.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2024-03-29 14:00

Det har snart gått två år sedan ett gäng skoterförare samlades i Vuono utanför Haparanda för att köra mot Juoksengi – och sedan fortsätta vidare därifrån. Syftet var att undersöka en del av den tilltänkta T4-leden, en drygt 80 mil lång led som ska sträcka sig från Haparanda i söder till Karesuando och Kiruna i norr.

Vi har tidigare berättat att 10 miljoner kronor har beviljats från bland annat Jordbruksverket till projektet T4, som sker i samverkan mellan kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.

Vid årsskiftet ska första delen av projektet avrapporteras, men det är en del saker kvar. Bland annat ska flera grillstugor och vindskydd placeras ut.

– Vi kommer in nu på vårkanten i en ganska hektisk fas där vi kommer leverera ut en hel del av de här byggnaderna som ingår i projektet, där vi ska skapa ett antal rastplatser, säger Göran Filppa som i juni klev på som verksamhetsledare för T4 i Tornedalen ekonomisk förening.

Vi har tidigare berättat om arbetet med att få till markägaravtal och nyttjanderättsavtal, det är någonting som verksamhetsledaren menar fortsätter.

– Det är ett ganska gediget jobb med administrationen och markavtalsbiten, vilket kantat hela projektet vad gäller leden. Det är ett stort jobb, säger han.

– Det är klart att vi varken vill eller kan ställa oss över äganderätten. Det är markägarna som är möjliggörare till hela projektet så det gäller ju att ha en god dialog. Lyckligtvis ser de allra flesta det här som positivt.

undefined
I etapp ett arbetar projektet för att få till en bra sammanhängande vinterled från Haparanda till Kiruna.

Göran Filppa menar att man genom projektet skapar stråk för exempelvis hundspann, skidåkning och inte minst skoter.

– Vilket skyddar markerna. Vi har en hyfsad pengapott bara för skyltning i projektet. Den biten är någonting som är omtyckt av många markägare, för när det är otydligt är det så att det gärna vill bli fel och att man åker på fel ställen. Det behöver inte vara av illvilja.

Som det ser ut nu i projektet tror han att ledsträckningen i princip är spikad, där en del sträckor bedöms vara väldigt klara och i gott skick.

– Där ideella föreningar varit aktiva länge har vi givetvis medvind både i avtalsfrågor och med underhåll och allt sådant, sedan upplever vi att markägare är tryggare när det varit föreningar i gång. Då går det lätt även för oss i T4.

– Men där det varit sämre med ideell verksamhet och man haft aktivt underhåll och sådant är det ofta lite mera utmaningar för oss.

undefined
”Vi vill inte utesluta någon från leden. Vi hoppas att det ska vara både skidor, hundspann och fatbikes inte minst”, säger Göran Filppa.

Till årsskiftet ska första etappen av projektet, det med vinterled, slutredovisas och förhoppningarna för att det ska lyckas ser verksamhetsledaren som goda, även om vissa delar tagit mer tid än väntat.

– Om man ser till hela vår projektplan har avtalsbiten tagit ganska mycket mer tid och energi än jag tror någon i starten av projektet hade kunnat tro. Men vi har fortfarande en god förhoppning om att vi kommer ro det här i mål.

I projektet finns redan en etapp två.

– Där vi direkt eller parallellt med det här undersöker och börjar jobba med vandringsleder.

I slutändan tror Göran Filppa att leden kan vara ett litet korn i att locka fler människor att färdas i Tornedalen eller kanske flytta dit. Han berättar att bland annat gruvnäringen ser positivt på leden.

– Även om vi på inget sätt är en helhetslösning för deras rekrytering kan det vara så att vi kan vara ett litet korn i att locka någon familj att flytta till Tornedalen och det kommer kanske någon fler kompetens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!