Sidenvägen kan lyfta Haparanda

Planen på att göra Nya Sidenvägen till exportled kan snart förverkligas. Det kan skapa förutsättningar för ett nordiskt logistikcentrum i Haparanda-Torneå.

Initiativtagare. Micael Blomster är en varm förespråkare av Sidenvägen.

Initiativtagare. Micael Blomster är en varm förespråkare av Sidenvägen.

Foto: Jonas Andersson

Haparanda-Torneå2016-12-16 19:02

Handelsutbytet mellan Norden och Kina är omfattande och sker i nuläget nästan uteslutande med hjälp av sjötransporter. Men den tornedalske entreprenören Micael Blomster ser en annan lösning framför sig.

Mellan Finland och Kina finns en obruten järnvägsförbindelse. I liten skala används den redan till av godstransportörer – och det är något Blomster tillsammans med de finländska utvecklingsbolagen Josek oy och Kouvola innovation oy vill utveckla.

– Vi behöver transportvägar och en naturlig väg är Sidenvägen till Kina, säger Micael Blomster.

Järnvägstransporter är dyrare än att frakta gods med fartyg, men det är betydligt miljövänligare och går mycket snabbare. En sjöförbindelse som tar cirka åtta veckor kan avverkas på ungefär åtta dagar med tåg.

– Det frigör kapital som annars sitter fast i containrar på havet, säger Micael Blomster.

Via Sidenvägen kan svenska företag dessutom exportera direkt till länder som Kazakstan, Iran och Indien.

– Det är ställen som är svåra att nå till sjöss.

Infrastrukturen för Sidenvägen är i stort sett färdig. I Kuovola i östra Finland finns Nordens ledande bangård och planen är att de ungefär 800 meter långa tågen ska passera Kaluga i Moskvaregionen och gå vidare till kazakiska Khorgos vid gränsen till Kina. Slutstation är kinesiska Zhengzhou, en stad med i runda slängar nio miljoner invånare.

I Khorgos måste godset lastas om till tåg med kinesisk spårvidd. Samma sak måste ske i Haparanda eller Torneå där europeisk spårvidd övergår till rysk.

Det betyder att det i framtiden kan behövas ett logistikcentrum i tvillingstäderna, där allt skandinavisk järnvägsexport- och import från eller till Asien lastas om. Micael Blomster tror att det kan innebära mellan 120 och 150 nya arbetstillfällen i Haparanda-Torneå.

– Det skulle kunna vända trenden och betyda rätt mycket.

Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) är också positiv. Han tycker att planerna går hand i hand med visionen om att bli ett internationellt centrum på Barents.

– Det råder ingen tvekan om att vi ska ha en intermodal rangergård. Jag tror inte att vi kan föreställa oss hur stort det här kan bli, säger Waara.

Peter Waara besökte tidigare i år Bilbao i Spanien som förutom ett blomstrande kulturliv även har en hamn som spelar en central roll i landets exportindustri.

– Vi kan göra samma sak fast med starkare betoning på miljö och mer riktat mot Sydostasien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!