Stora enso använder redan järnvägsförbindelsen från Finland via Ryssland och Kazakstan för export till Kina. Med tåg tar de drygt 8 000 kilometerna ungefär tio dagar att avverka, vilken kan jämföras med sjövägen som tar omkring 45 dagar. Att ta tåget är också mycket bättre för miljön.
Järnvägen – som kallas Nya Sidenvägen – skulle i framtiden kunna användas av norrbottniska företag. Transporter mellan Sverige och Asien skulle då ta vägen via Haparanda och Finland för vidare färd österut.
– Det finns färdig logistik så om man vidareutvecklar det här kan man öppna en exportled, säger konsulten Micael Blomster som förespråkar Nya Sidenvägen.
Kina är en viktig exportmarknad för Norrbotten och Blomster ser framför sig att Kazakstan skulle börja importera svenska varor i större utsträckning. I näringslivskretsar nämns Kazakstan som en intressant marknad för svenska företag och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var tidigare i år på besök i landet. Med Nya Sidenvägen skulle containrar med trä, modulhus och stål kunna gå direkt från Norrbotten till Almaty.
– Kazakstan är ett land där det finns olja och därmed pengar. De största bristvarorna där är trä och bostäder, säger Micael Blomster.
SSAB:s inköpsdirektör Per Bondemark som också är ordförande i Näringslivets transportråd tycker att tanken är intressant. Men i nuläget har SSAB inga planer på att nyttja järnvägen för export till Asien.
– Miljömässigt är det bättre och det skulle kunna vara snabbare till slutkund, men kostnaden fäller det just nu, säger Bondemark.
– Jag tror absolut att det kan ha en framtid, men det är inget hett spår just nu.
Stora enso har inte heller några planer på att utöka tågtransporterna. Det är helt enkelt betydligt billigare att frakta gods med fartyg från Göteborg till Shanghai än med tåg från Haparanda.
En annan sak som står i vägen är den 19 kilometer långa sträckan mellan Torneå och Laurila utanför Kemi som inte är elektrifierad. Finlands trafikverk har beräknat att det skulle kosta ungefär 6,5 euro att förse sträckan med el, plus mellan 1,5 och 2 miljoner euro för att få elförsörjning hela vägen till Haparanda.
En elektrifierad järnväg skulle inte bara innebära ökade exportmöjligheter, utan också en möjlighet att köra persontrafik mellan Luleå och Uleåborg.
I förra veckan träffade Micael Blomster Finlands transportminister Anne Berner (C) som inte kunde ge något löfte om att finansiera projektet. Blomster tycker att det är tråkigt eftersom en satsning skulle få stora effekter.
– Vi skulle få ett helt järnvägsnät med Ryssland, Asien och Sverige. Till och med upp mot Narvik, säger Blomster.