De enorma mängderna spillvärme som kommer att genereras när LKAB ställer om sin pelletsproduktion till järnsvampspoduktion är tänkt att användas till två huvudsakliga syften. Vi har till exempel tidigare berättat om att det kommunala energibolaget Gällivare energi ansökt om pengar för att utforska möjligheterna att använda den högre tempererade spillvärmen till att värma Gällivarebornas villor.
För den lägre tempererade spillvärmen finns det planer på att använda den för att värma växthus som skulle användas för matproduktion.
Arctic Food Arena är ett projekt under Gällivare Näringsliv, som finansierats av EU, vilket syftar till att ge en plattform till de intressenter som vill få igång en cirkulär livsmedelsproduktion i Gällivare.
Det är ännu inte klart vilken typ av mat som kommer att produceras och enligt Laura Redmond, projektledare vid Arctic Food Arena, är det en fråga som de parter som kommer att samarbeta i projektet ska besluta om.
– Här i Gällivare är vi fortfarande inne i ett tidigt stadium där vi först behöver få aktörerna på plats. Men vi har inom ramen för projektet tittat på andra matodlingar som finns i södra Sverige, säger hon.
Ett av de projekten i närområdet som använts som referenspunkt är Boden där det planeras för fisk- och grönsaksodling.
– Det är även viktigt att ha med aspekten av självförsörjning om det av någon anledning skulle bli så att vi inte skulle kunna få in matleveranser utifrån och därför är det även viktigt att ha en bredd på det som odlas, säger Laura Redmond.
När det kommer till aktörer som visat intresse för livsmedelsproduktion finns LKAB. Det är gruvbolagets spillvärme som kommer att användas vid produktionen. En annan aktör är Wa3rm, ett företag som har planer på att bedriva storskalig livsmedelsproduktion.
Enligt Laura Redmond är det här två av aktörerna som kommer att vara delaktiga vid produktionen. Däremot tror hon att fler aktörer kan involveras i processen i framtiden.
– Det är något som vi strävar efter eftersom att vi vill att satsningen ska bli en regional, säger hon.
Även om det finns positiva spin-off-effekter av den kolodioxidneutrala framställningen av järnsvamp är det mycket som måste klaffa för att en storskalig livsmedelsproduktion ska kunna bli verklighet.
– Det första vi har gjort är att börja prata om de utmaningar som vi behöver brygga över för de aktörer som vill delta i projektet. Här har det som bland annat pekats på är att hitta rätt teknologi för att kunna producera mat i arktiskt klimat, men vi behöver även vi hitta arbetskraft, säger Laura Redmond.
Det handlar om mer kvalificerad arbetskraft som behövs för att utveckla och förbättra teknologin till de som ska producera, förädla och förpacka maten. Det finns, enligt Redmond, ett mervärde i att en större del av värdekedjan stannar i regionen.
En annan utmaning som kommer behöva diskuteras är frågan om mark och var en eventuell anläggning ska placeras. En fråga som måste förankras med kommunens invånare.