I mitten av maj 2023 försätts bolagen Win Industri och Eurorock i konkurs. Det blir början på ekonomisk härva som fortfarande skakar gruvindustrin och Malmfälten.
Under sommaren och hösten försätts även bolagen Eurocrane, Calimec Europe och Euro.J.Ore i konkurs.
Den totala omsättningen i dessa bolag uppgavs då vara 1,5 miljarder kronor.
När bolagshärvan summeras under hösten har 134 anställda fått gå från sina arbeten. Fordringarna mot de fem bolagen är då 829 miljoner kronor.
Fokus från myndigheter och rättsväsende läggs på den huvudansvarige, den i dag 49-årige affärsmannen Jonny Uvén.
När marken rämnar under honom är han en tung aktör i LKAB:s verksamhet i Malmberget, som underentreprenör åt BDX. Han är också en av de stora entreprenörerna i Bolidens dagbrott söder om Gällivare.
Sedan dess har tingsrättsförhandlingar i Gällivare och Stockholm avlöst varandra med krav mot konkursbolagen. I mitten av februari i år försätts även Jonny Uvén i personlig konkurs, med fordringar mot sig på 245 miljoner kronor.
Nu pekar Anders Bergman, som är utsedd som konkursförvaltare, ut bolaget RNJF med adress utanför Göteborg som höggradigt delaktig i härvan.
I dag saknas ett stort antal maskiner för gruvverksamhet och andra fordon. Ett antal av dem påstås ha hamnat i det aktuella bolaget.
– Det är 94 fordon som under relativt kort tid, i transaktionskedjor, har lämnat bolag i vilka Jonny Uvén har varit företrädare, säger Bergman när vi når honom på telefon.
En stämningsansökan finns inlämnad till Göteborgs tingsrätt. Ett beslut om kvarstad är taget mot det aktuella bolaget.
– Det har inte varit möjligt att se några tydliga rationella skäl för dessa transaktionskedjor.
Bergman konstaterar vidare att ingenting i utredningen visar att huvudpersonen fått ersättning för transaktionerna. Därför finns ett krav på så kallad återvinning.
En svensk man, skriven i Estland, ska enligt konkursförvaltaren också haft tillgång till Uvéns bokföring och där utfört "vilseledande bokföringstransaktioner" avseende dessa fordon.
Enligt advokaten har det även gjorts försök att upprätta hyresavtal på två tomter i Gällivare. Avtal i "ett undandragande syfte", skriver han i ansökan till tingsrätten.
– Men jag vill betona: Det här är en pågående rättsprocess. Jag kan därför inte göra något bestämt uttalande.
Hittills har konkursförvaltaren endast kunnat omhänderta 332 kronor i tillgångar kopplat till ett privat konto i Skandiabanken. Men som vi berättat tidigare finns fyra exklusiva armbandsklockor i beslag efter polisens tillslag förra året. Klockor som värderas till över två miljoner kronor.
Anspråk görs också på 16 fastigheter som överlåtits till närstående personer. Värde på dem: 30 miljoner kronor.
Tillgångar som inte har påträffats är fyra guldtackor (2,7 miljoner), en helikopter och ytterligare en lyxklocka.
I konkursbouppteckningen anger Bergman att "ytterligare luftfartyg kan finnas i Uvéns ägo" men att detta ännu inte är klarlagt.
Enligt en källa med unik insyn har 49-åringen haft tillgång till flera pontonflygplan.
Vi har utan framgång sökt Jonny Uvén och kammaråklagare Mikael Bäckström som leder brottsutredningen.
Sex personer misstänks i dag för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och oredlighet mot borgenär, grovt brott.
Uvén själv är ännu inte delgiven misstanke.