LKAB undersöker hur marken rör sig under östra Malmberget

Diamantborrningen som nu sker under fastigheter på östra Malmberget är till för att gruvbolaget ska få en bättre bild av berget som omger malmkropparna i området. "Det är ett komplicerat berg", säger Monika Sammelin på LKAB.

Efter att fler hus lösts in och rivits kan LKAB genomföra borrningar i östra Malmberget, för att ge en bättre bild av bergets egenskaper.

Efter att fler hus lösts in och rivits kan LKAB genomföra borrningar i östra Malmberget, för att ge en bättre bild av bergets egenskaper.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2024-05-21 11:00

Borrningarna ska öka kunskapen om de bergarter som Malmberget och östra Malmberget har under sig, enligt Monika Sammelin, LKAB:s områdeschef för Malmberget.

– Det här är något som vi gör kontinuerligt i Malmberget. Tanken är att informationen ska användas när vi skapar modeller så att vi bättre förstår den komplicerade geologin som skapats av händelser som skett under miljontals år, säger hon.

Under de senaste två åren har antalet registrerade skalv dubblerats i Malmberget. Skalven som rapporterats har också varit av en högre magnitud än tidigare, men syftet med borrningarna är inte att utreda ökningen av skalv.

– Skalven har med brytningsmetoden att göra och borrningarna ökar förstås kunskapsnivån om hur berget rör sig vid skalven, men det är inget vi letar efter, säger Monika Sammelin.

undefined
Monika Sammelin, LKAB:s områdeschef för Malmberget.

I stället ska den ökade kunskapen leda till att LKAB kan ta fram bättre sprickmodeller. Något som behövs då området består av flera olika bergarter med olika typer av egenskaper. Den nya kunskapen ska också bidra till att få bättre beräkningar om hur berget beter sig och därför få bättre underlag över vibrationshastigheter, som uppstår från skalv.

LKAB har under de senaste åren borrat liknande hål på flera platser runt om i Malmberget. Att borrningen nu sker i östra Malmberget har att göra med att fler hus lösts in på området, vilket har gjort att gruvbolaget nu har möjlighet att även genomföra borrningar där.

– Vi har haft några borrhål sedan tidigare men vi vill nå samma nivå i alla delar av Malmberget, säger Monika Sammelin.

undefined
När borrningarna under östra Malmberget är färdiga kommer det att finnas borrkärnor att analysera. De på bilden är borrkärnor från Visacariagruvan i Kiruna.

Under tiden för borrningarna som flaggats för start från förra veckan, vecka 20, kommer det genomföras borrningar från klockan sju på morgonen till sju på kvällen, varannan vecka.

– Borraggregaten har ett ljud och det är något som man som närboende kan höra, men själva borrningen sker djupt ned i berget. Den sker på 200-600 meters djup och hålen har inte någon vidare diameter, så det kommer inte att märkas.

Finns det någon ökad risk som skulle kunna göra att de boende i östra Malmberget inte kan bo kvar?

– Det är inget speciellt som vi misstänker men om vi hittar något som är konstigt så får vi ta hand om det då. Själva borrningen har inget med det att göra, säger Monika Sammelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!