I måndags talade undersköterskorna vid kommunens korttidsenhet ut om tuffa arbetsförhållanden och besvikelsen över att ingen lyssnar. Enligt dem själva bottnar mycket i synen på deras yrkesroll.
– Sjuksköterskor får arbetstidsförkortning och det är jättebra. Vårdbiträden får erbjudande om att läsa till undersköterska och det är också jättebra. Men för befintliga utbildade undersköterskor gör kommunen ingenting, säger en av dem.
– Egentligen vill personalen bara komma bort från kommunen då det har usel personalpolitik. De gynnar inte undersköterskor överhuvudtaget och ser oss som en belastning snarare än en tillgång.
Till exempel beskriver undersköterskorna hur de tvingats in i det nya schemaläggningssystemet, ARP, som de menar kraftigt försämrar arbetstiderna. Samma system som ledde till personalflykt från äldreboendet Forsgläntan 2017.
– Återhämtningen är urusel då det går ut på att vi ska ha korta pass, på en arbetsvecka innebär det ju att jag måste jobba en dag extra för att få ihop mina arbetstimmar om jag går heltid, säger en undersköterska.
Johannes Sundelin (S), ordförande i socialnämnden, ser att man hade kunnat introducera systemet på Forsgläntan annorlunda, och att det i dag fungerar bättre.
– När vi besökte korttidsenheten hade de haft det här i 18 dagar. Naturligtvis tar vi kritiken på allvar och man ska få påverka sitt schema så mycket som det bara går, men när man inför ett nytt system tar det alltid tid innan man har lärt sig hur man ska göra, och behovet i verksamheten måste styra, säger han.
Han delar inte bilden av att man inte satsar på undersköterskorna.
– Vi gav redan förra året i uppdrag till personalenheten att tillsammans med berörda fack titta på hur vi skulle kunna omorganisera så att de som är utbildade är på jobb på toppen av sin kompetens, det vill säga att undersköterskorna får ägna sig åt så mycket vård som möjligt, säger han och fortsätter:
– Men det finns ingenting som löser sig på direkten, utan man måste ha långsiktiga strategiska mål. Personal- och kompetensförsörjning är en av de svåraste bitarna.
Johannes Sundelin betonar också att det är bra att saker lyfts upp på bordet.
– Vi har sagt till arbetsgruppen att vi ska träffa dem igen, och vi har en handlingsplan som är framtagen för att lösa det som har lyfts upp, säger han.