Missnöje och stress orsak till personalflykt

Nu flyr personalen toppmoderna äldreboendet Forsgläntan. "Det är ett under att ingenting hänt. Vi är kort om folk och man får göra flera människors jobb", säger Kerstin Larsson som är undersköterska.

Arbetsmiljöproblem. Facket är inte nöjda med situationen på Forsgläntan i Gällivare.

Arbetsmiljöproblem. Facket är inte nöjda med situationen på Forsgläntan i Gällivare.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-08-23 05:00

I slutet av april invigdes nordens modernaste äldreboende, Forsgläntan, som ersatte Lövberga och Gunillahem. Men personalen känner sig stressad och är besviken över att ledningen inte lyssnar till dem.

Numera arbetar personalen för-, eftermiddag samt nattskift, mot för tidigare ett skift och upplever den nya schemaläggningen som "påtvingad".

– De har provat det här systemet tidigare och det funkar inte. Ändå inför man det och menar att det är för brukarnas bästa. Men så är det inte, säger Eva Larsson som sagt upp sig. I september arbetar hon sista dagen.

– Dels på grund av schemat, jag har inget emot tre skift men det måste vara rim och reson. Som det är nu får man ingen återhämtning mellan skiften, säger hon.

Enligt uppgifter från äldreomsorgschefen Annette Viksten Åhl har 13 personer sagt upp sig men Eva Larsson säger att antalet är många fler:

– Det är runt 20 och fler blir det, säger hon.

Kerstin Larsson började arbeta i juli och säger att hon blev inkastad på jobbet en lördag utan inskolning.

– Jag blev lovad att gå med ordinarie, men så blev det inte. Redan tredje dagen jobbade jag själv, säger hon.

Arbetet är stressigt och personalen menar att vikarier arbetar nätter utan att ha blivit inskolade, vilket skapar allehanda problem.

– Personal som gått bredvid och inte blivit godkända av oss har ändå blivit godkända veckan efter. Det är som att man bara ska fylla ut raden, säger Isabell Ekeberg.

– Ingen är nöjd men några av oss väntar och hoppas att det ska bli bättre. Vi är inte vana vid att jobba med förvaring som det är nu, säger Eva Larsson.

Anledningarna till varför det blivit många uppsägningar senaste tiden är flera enligt Annette Viksten Åhl:

– En del har tagit pension och en del är missnöjda med schemat, några vill inte jobba natt. Några flyttar eller byter jobb för att de vill göra något annat, säger hon.

– Det är klart jag kan känna mig orolig. Om man slutar på grund av ett missnöje känns det jättetråkigt.

Anhöriga har kommit till henne med kritik mot personal som upplevs som oengagerade och har språkförbistringar.

– Det kan vara någon från personalen som har rast när man sett denne sitta ner, men eftersom jag inte finns på plats är det svårt att säga något om det. Vi har ställt språkkrav i svenska och flera har inte fått vikariat hos oss just för att de har så svåra språkbrister, säger hon.

– Sedan kan det ha slunkit igenom någon ändå.

Annette Viksten Åhl upplever att många ändå är nöjda med schemaläggningen.

– Jag försöker vara ute så mycket som möjligt på enheterna och möter både de som inte är nöjda och de som är det. Men de som inte tycker om det hörs mer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!