Ett halvår har gått sedan de två fick beskedet att de skulle sparkas. Orsaken var enligt NSD:s uppgifter grovt tjänstefel respektive försummelse och de stängdes av med bibehållen lön.
I februari togs beslutet att sparka dem utan rätt till ersättning och facket hotade med att dra kommunen till Arbetsdomstolen.
Men nu har parterna nått en uppgörelse.
Båda sägs upp från och med 26 februari och får sin lön under uppsägningstiden på sex månader.
De får även ett engångsbelopp på 17 000 kronor för "lösande av den centrala tvisteförhandlingen".
Med samordnarens lön på 47 800 kronor och handläggarens på 41 100 kronor bör kostnaden för kommunen landa på drygt 1,2 miljoner kronor, inklusive de fyra månaderna de var avstängda.
Beslutet fattades av socialchefen som hänvisar till personalchefen – som är ledig.
Malin Fröjmark, ombudsman på Akademikerförbundet SSR, har representerat de två anställda i förhandlingarna.
– Jag kommer inte kommentera avtalet utan kan bara konstatera att vi har tecknat en överenskommelse om avslut av tjänst.
Varför tror du att Gällivare kommun valde att ingå ett avtal istället för att låta tvisten lösas i rättslig prövning?
– Jag kan inte uttala mig om någon annan parts inställning och motiv. Men jag kan konstatera att det är en situation som varit väldigt påfrestande och negativ för båda parter.
I en intervju med P4 Norrbotten säger Malin Fröjmark att "det som kostat främst för kommunen är dess anseende och deras möjlighet att kunna rekrytera andra personer".
– Det är inte alltför ovanligt att man träffar sådana avtal 'för tvistens lösande' utan att man för den skull prövar någons skuld, säger arbetsrättsjuristen Eric Hietala, en av de två externa utredare som granskat socialtjänstens bristfälliga handläggning av LVU-fall i Gällivare.
Han tycker att fackets uttalande är anmärkningsvärt.
– Det som sticker ut är att en part i överenskommelsen, i detta fall SSR, i negativa ordalag, fortsätter kommentera motpartens agerande trots att man har träffat ett avtal.
Malin Fröjmark väljer att inte kommentera kritiken.
– Vi har svarat på frågor om hur vi anser att agerandet har varit tidigare och klargjort att vi står kvar vid det vi har sagt. Inget nytt kommer att lyftas i ärendet, då det är avslutat.
Vi har pratat med nye kommundirektören Jon Åström Gröndahl som avböjt att kommentera, då han inte varit inblandad.