Tre familjer med totalt sex barn finns med i den granskning som Anna-Riikka Törrönen fick i uppdrag att göra av Gällivare kommun under hösten 2023. I rapporten kritiseras nu hur socialchef, verksamhetschef och samordnare på enheten där barnärenden hanteras har arbetat. Det beskrivs som att "arbetsledningen har brustit i hela chefsledet".
De granskade ärendena visar så stora brister att en del av dem bör anmälas till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah. Det konstaterar utredaren som också gör bedömningen att enskilda medarbetares och beslutsfattares agerande bör utredas och eventuellt anmälas till andra myndigheter. Vid behov bör arbetsrättsliga åtgärder vidtas.
– Det saknas i vart fall i dessa sex ärenden, en tydlig ledning för socialtjänsten i Gällivare som tar ansvar för att utredningar drivs rättssäkert, objektivt och med kvalitet, säger Anna-Riikka Törrönen till NSD.
Samtliga av de granskade ärendena har hanterats och handlagts av de två medarbetare som varslades om avsked i slutet av förra året och senare polisanmäldes för dataintrång. Den ena av dem är samordnare och har därmed en arbetsledande funktion. Ytterligare en medarbetare har varit inblandad i ärendena, även den personen stängdes av samtidigt som de andra två. Personen valde senare att själv lämna sin anställning.
Precis som i LVU-ärenden som NSD granskade i artikelserien Kampen om barnen för två år sedan har umgänget mellan de placerade barnen och deras föräldrar stoppats helt i ett av granskade fallen, utan att några beslut om umgängesbegränsning fattats.
I just det fallet, som berör två syskon, har pappan inte fått träffa barnen överhuvudtaget, trots att han befann sig i ett annat land när de omhändertogs och varken är misstänkt eller dömd för att någonsin ha utövat våld mot barnen. Trots att hans identitet och faderskap är fastställda av såväl Migrationsverket som Skatteverket begär samordnaren ett dna-test. Detta för att bevisa att han är pappa till sina barn.
I fallet med de två syskonen flyttades de till andra hem under tiden som familjehemmet var på semester, vilket strider mot gällande lagstiftning. I journalerna finns inga kontaktuppgifter till de tillfälliga hemmen där barnen befann sig och föräldrarna fick inte heller veta att de lämnats där.
Beslutet om att flytta barnen fattades av samordnaren på enheten, trots att alla familjehem ska utredas och godkännas. NSD har avslöjat att det helt saknas utredda och godkända familjehem i de granskade ärendena.
– Det granskningen visar är att arbetsledningen har brustit i dessa sex ärenden. Sedan har ju berörda medarbetare i sin tur brustit i objektivitet och rättssäker handläggning av dessa sex ärenden, säger Anna-Riikka Törrönen.
Hon konstaterar att de bristfälliga barnutredningarna kan leda till att även andra myndigheter, exempelvis förvaltningsrätten, fattar beslut gällande barnen på felaktiga grunder.
Konsultutredningen visar också att socialsekreterare och samordnare drar slutsatser i bedömning och analys som är alltför långtgående, men också att de använt värderande ord om barnens föräldrar. Journalanteckningar innehåller felaktiga datum, bristfällig information om vilka som deltar i samtal och möten och är i flera fall otydliga och ofullständiga.
Har du i ditt yrkesliv och i dina uppdrag som konsult stött på liknande brister som det utredningen visar har förekommit i Gällivare?
– Det jag inte har stött på tidigare på samma sätt, är bristen på kunskap kring familjehemsplaceringar och de steg som behöver tas av dels tjänstemän, dels av politiker inför en familjehemsplacering.
Vi har sökt socialchef Annette Viksten Åhl, som uppger att hon inte har hunnit läsa rapporten i sin helhet. Hon skriver i ett sms att "kritik behöver vi ta till oss och hantera. Det är viktigt att vi har arbetsprocesser och rutiner som är tydliga". Vi har även sökt samordnaren, som inte har återkommit. Verksamhetschefen arbetar inte kvar, men uppger att hon inte vill kommentera kritiken mot ledningen. Kommundirektör Monica Flodström är utsedd talesperson från kommunens sida.