2021 inledde NSD granskningen Kampen om barnen, som avslöjade många brister i hanteringen av flera ärenden där barn omhändertagits enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
I höstas inkom flera ärenden via kommunens visselblåsarkanal som visade på misstänka fel i hanteringen av barnärenden inom socialtjänsten. Kommunledningen beslutade att anlita konsulterna Anna-Riikka Törrönen och Eric Hietala för att göra en granskning av totalt sex barnärenden som handlagts vid socialförvaltningen. Slutrapporten väntas om två veckor, men på onsdagen presenterades delar av den för kommunstyrelsen och socialnämnden i Gällivare.
– Denna granskning handlar inte om man har fattat riktiga beslut, den handlar om besluten har fattats på rätt sätt, i rätt ordning eller om man inte har fattat beslut där det borde ha skett. Dessa barnärenden är stora ingrepp i människors liv, därför är det oerhört viktigt att det görs på ett rättssäkert sätt, säger kommundirektör Monica Flodström.
Granskningen ska visa att handläggningen av de granskade ärendena har stora brister och att den inte har varit objektiv och saklig. Den visar också att beslutsunderlag som skulle ha varit av avgörande betydelse för domstolens beslut inte har lämnats in. Det är domstolen, alltså förvaltningsrätten, som fastställer socialnämndens beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU.
Eric Hietala, som gjort den arbetsrättsliga delen av utredningen, konstaterar att det handlar om så grova tjänstefel att det är skäl för avsked.
– Det handlar om grova tjänstefel och dataintrång så man behöver inte vara Einstein för att lägga ihop varför de här två handläggarna är varslade, säger han apropå frågan om de två numera polisanmälda handläggarna har varit inblandade i ärenden som utretts.
Han blir märkbart berörd när han pratar om hur allvarliga bristerna är.
– Det handlar inte om finn fem fel, utan finn ett endaste rätt. De är fel på varenda paragraf. Det är tråkigt för att det är utbildad personal och likt förbannat gör man fel. Det är brott mot socialtjänstlagen och LVU, säger han.
I ett specifikt ärende utfördes dna-test på ett föräldrapar, och då ska socialtjänsten ha brutit mot regeringsformen. Eric Hietala jämför det med att bli tvångsvaccinerad.
– Test av kroppsvätskor som det är fråga om här finns det inget stöd för i sociallagstiftningen. Det landar på regeringsformen, alltså grundlagens andra kapitel. Det är förbjudet för det offentliga att genomdriva ett sådant kroppsligt ingrepp, säger han.
Kommundirektören slår fast att ansvaret för detta ligger på socialförvaltningen. Eric Hietala påpekar att det saknar betydelse om de som genomgått testet har gått med på det eller inte.
– Personerna är i beroendeställning och det bryter mot grundlagen.
– Det har framkommit en mängd felaktigheter, främst i dokumentationen av ärendena, säger Monica Flodström.
Enligt henne har kommunen nu ett stort arbete framför sig. Det omfattar socialförvaltningen, socialnämnden och kommunstyrelsen, som har tillsyn över socialnämndens arbete. Rutiner och beslutsformer ska ses över och personalen ska genomgå "kompetenshöjande insatser", enligt kommundirektören.
Efter att vi publicerat artikeln har Eric Hietala förtydligat att dna-testning inte alltid är emot lagen. Det som i Gällivare bröt mot paragraf 6 i regeringsformens kapitel 2 är att föräldrarna är gifta med varandra och att det därför inte fanns grund för dna-testning för att säkerställa att mannen i äktenskapet var barnens biologiska pappa. Dessutom stred handläggarens motiv om "att barn i Sverige har rätt att veta vem som är dennes biologiska förälder" mot lagen, enligt Hietala.
"Däremot kan dna-testning komma ifråga i ärenden utanför äktenskapet där ett erkännande om faderskapet saknas", skriver han.