Verksamhetschefen om bristerna: "En kulturfråga"

Ett 20-tal rapporter om missförhållanden enligt Lex Sarah har gjorts kopplat till LVU-härvan i Gällivare. "Det är vi skyldiga att göra när vi upptäcker att fel har begåtts", säger Thomas Strand, tillförordnad verksamhetschef.

Enligt uppgift till NSD ska ett barn från Gällivare ha blivit vårdnadsöverflyttat till ett familjehem som inte var godkänt för placering.

Enligt uppgift till NSD ska ett barn från Gällivare ha blivit vårdnadsöverflyttat till ett familjehem som inte var godkänt för placering.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2024-03-01 16:16

Om rapporterna leder fram till att ärenden anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska nu utredas, enligt Thomas Strand.

– Vi har upprättat rapporterna enligt Lex Sarah som en följd av de granskningar som gjorts av Justitieombudsmannen, JO, Ivo och konsulten Anna-Riikka Törrönen. Det är väldigt likartade problem vi ser i samtliga ärenden, säger Thomas Strand.

Han tillägger:

– Utifrån vad utredningarna visat så har vi tvingats gå tillbaka och titta i olika ärenden och där vi ser att det funnits stora brister måste vi identifiera dem och rapportera enligt Lex Sarah. Om det sedan leder till att vi gör anmälningar till Ivo eller inte återstår att se.

Lex Sarah-rapporterna gäller i huvudsak bristande rättssäkerhet vid handläggning och genomförande, samt brister i hur olika insatser utförts.

– Vi måste vi titta på ärendena individuellt om det finns risk för att barn har farit illa.

undefined
Missförhållanden har upptäcks i flera LVU-ärenden som handlagts vid socialtjänsten i Gällivare.

Enligt uppgift till NSD ska vårdnaden om ett barn ha överförts från föräldrarna till ett familjehem som varken har varit utrett eller godkänt i enlighet med lagstiftningen.

På frågan om Thomas Strand kan bekräfta den uppgiften svarar han:

– Jag är inte fullt insatt i den delen. Det vill jag inte gå in på nu, men det skulle kunna vara så, ja.

Vad ser du för möjliga orsaker till alla brister som har avslöjats?

– Jag skulle vilja påstå att det är en kulturfråga inom förvaltningen. Vi har gått tillbaka till ärenden ända från 2018 och hittat vissa brister. Det verkar vara ett gammalt arbetssätt som har dröjt sig kvar inom förvaltningen gällande vissa frågor.

Han fortsätter:

– Lagstiftningen som styr vad som ska göras och inte göras inför barnplaceringar och utredning av familjehem har utvecklats och här har man inte hängt med riktigt. Man tycks ha hängt kvar i ett gammalt arbetssätt som inte är förankrat i gällande praxis. Det är så jag uppfattar det.

Enligt Thomas Strand har frågan om att låta externa utredare granska de fall som nu har rapporterats enligt Lex Sarah diskuterats.

– Jag vet inte hur det ligger till med det just nu, det får förvaltningschefen svara på. Men både från vår sida och från allmänhetens sida har det funnits önskemål om opartiska utredningar på grund av den brist på tillit som finns gentemot förvaltningen.

undefined
Thomas Strand, tillförordnad verksamhetschef vid socialförvaltningen i Gällivare, säger att ärenden där det har framkommit brister måste utredas.

Två medarbetare har fått sparken, ser du någon koppling mellan dem och de missförhållanden som har avslöjats?

– Alltså, det var ingen lätt fråga att svara på. Men det finns ju en anledning till att de har fått sparken, om de nu har det. Jag har inte varit involverad i det. Men vi har sett att det har funnits brister även i tidigare ärenden.

Enligt Thomas Strand utreds nu familjehem som redan används i efterhand, efter avslöjanden om att de inte varit utredda och godkända enligt vad lagen kräver.

– När vi nu går upp med överväganden om fortsatt placering av barn eller uppföljningar av placeringar tar vi med den dokumentation som politikerna behöver för att kunna fatta beslut. Den ska innehålla familjehemsutredningar, vårdplaner och matchningar om dessa tidigare har saknats, säger han.

Thomas Strand konstaterar att dessa åtgärder inte kompenserar för att barn har varit placerade under lång tid i familjehem som inte är godkända.

–Vi måste göra rätt från och med nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!