Socialdemokraten Inger Junkka efterträdde sin partikamrat Johannes Sundelin på posten som socialnämndens ordförande och klev på uppdraget i januari 2023. I ett av ärendena som ingår i konsultutredningen har den tidigare ordföranden skrivit under beslutet om familjehemsplacering. I ett annat granskat ärende är det vice ordförande Rami Besaiso (S). I ett tredje fall har placeringen skrivits under av Inger Junkka själv.
Det är inte tillåtet för enskilda politiker att fatta beslut om familjehemsplaceringar, som det är fråga om i de två fallen. Det framgår också av socialnämndens delegationsordning, som avgör vilken instans eller person som har rätt att fatta beslut.
Familjehemsplaceringar tillhör en av de åtgärder som omfattas av delegationsförbud och rätten att besluta kan endast delegeras till socialnämndens sociala utskott. Det sociala utskottet består av tre ledamöter, varav en från oppositionen.
– Om det är bråttom har vi, ordförande, vice och andre vice ordförande, rätt att ta besluten, som sedan delges det sociala utskottet, säger Inger Junkka.
Det står ju tydligt att enskilda politiker inte får ta sådana beslut, det är förbjudet.
– Det har jag ingen koppling på överhuvudtaget. Men när utredningen inleddes satte jag stopp för det här. Nu tas alla sådana här beslut av det sociala utskottet. Eftersom vi inte vet vad utredningen kommer fram till, då ska vi inte hålla på och ta några beslut.
Varför har inte socialnämnden utrett familjehemmen?
– Det är jättesvårt för mig att svara på den frågan när jag inte vet vilka barn det är frågan om. Familjehemmen har utretts av en tjänsteperson på familjerätten och vad jag förstår så sätter man barn i familjehem som är utredda och godkända.
Nu är det ju så att barn som omhändertas och ska placeras i familjehem ska placeras i jourhem i väntan på att lämpliga familjehem utreds och godkänns, men enligt utredningen har ni inte använt jourhem i de granskade fallen?
– Det får stå för utredaren, det kan ju inte jag veta. Men det kan ju finnas någon som vet något som inte vi vet, som är sekretessbelagt, inte vet jag. Vi har jourhem som också är utredda.
Hur ser du på att det framkommer sådant här i en utredning, att Gällivare kommun använder sig av icke godkända familjehem?
– Jag är så fruktansvärt leds på hur man hanterar den här affären, jag kan inte kalla den för något annat än affär. Det kommer uppgifter från höger och vänster som motbevisas och det finns en utredning som säger si och en annan som säger så, sedan har vi någon som är intresserad av att smutskasta på något sätt.
Du har ju själv tagit ställning i ett ärende och sagt att man måste tillgodose och tillvarata barns rättigheter, hur ser du på att kommunen har placerat barn i familjehem som inte är godkända?
– Då ska jag säga så här åt dig. Det är så många barn som har det så dåligt i vårt samhälle som vi inte tar hand om. Så jag tror inte och vill inte ens tro att man har gjort fel.
Socialnämndens vice ordförande Rami Besaiso (S) vill inte kommentera förrän slutrapporten i utredningen är klar. Vi har även sökt Johannes Sundelin, som inte går att nå. Han var ordförande i nämnden under tid då de flesta av barnen tvångsomhändertogs och vi har upprepade gånger bett honom att svara på våra frågor. Sundelin har sagt att politikerna som sitter i socialnämnden nu får kommentera.