Filmade i vallokal: "Obehagligt"

Två män som säger sig tillhöra Nordiska motståndsrörelsen ska ha fotograferat folk i vallokaler i Boden. "Det kändes som ett undertonat hot", säger Mats Bergman som blev fotad när han skulle välja valsedlar.

9 september 2018 18:12

– Jag ville ha lugn och ro i vallokalen eftersom jag var osäker på vad jag skulle välja och ville samla tankarna. Då märker jag att två män fotograferade mig när jag skulle välja valsedlar. Jag tyckte det kändes märkligt, så efteråt gick jag fram och pratade med dem. Då sa de att de var på politiskt uppdrag från NMR och att de var där för att hålla koll på sina valsedlar. När jag ifrågasatte att de filmade sa männen att de var journalister, men de hade inget pressleg på sig.

Händelsen inträffade i Torpgärdsskolan. Enligt Mats Bergman hade männen inga partisymboler på sig, men de var tydliga med att de var från NMR.

– Jag förklarade för dem att om de använde ljudupptagningen och bilderna på mig skulle jag anmäla dem för de har inte min tillåtelse att sprida materialet, säger han.

Mats Bergman berättar att situationen kändes obehaglig och att det var flera äldre och barnfamiljer som var skärrade. Han uppfattade att de fotograferade men berättar att vissa såg att de filmade.

– Jag tycker inte det är demokrati, det är fel att de gör så här och skrämmer upp folk. Efteråt kom en äldre man fram till mig och sa att han också hade blivit filmad, han var upprörd. Det kändes som ett undertonat hot, jag blev väldigt upprörd, säger han.

I Boden får inga partier vistas närmare än tio meter från vallokalernas entré enligt den lokala valnämndens beslut.

Läs mer: Förbud på tio meter ifrån vallokal

Är det en civil person som inte bär partiemblem är det okej att vara i vallokalen. Tommy Lindvall, säkerhetschef på Bodens kommun, bekräftar att en person ska ha fotat eller filmat i vallokalen i Bodens stadshus.

– Vi kan inte bekräfta att det är någon från NMR, därför gör vi inget åt det. Det är okej att filma och fotografera i vallokalen så länge du inte stör röstförfarandet. Om materialet sedan sprids och människorna som är med på materialet inte gett sitt samtycke så blir det olagligt, säger han.

Jan Bäcklund, en av kommunens valsamordnare i Boden, har också hört att någon ska ha fotat.

– Det ska vara en person som fotograferat och det är ju tillåtet så länge man inte stör själva röstförfarandet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellen Jakobsson