Förbud på tio meter ifrån vallokal

I Boden får inga partier vistas närmare än tio meter ifrån vallokalernas entré. Det har den lokala valnämnden beslutat.

7 september 2018 16:14

Beslutet har fattats för att upprätta den allmänna ordningen. Enligt Carina Hallnor, chef på kommunledningskontoret i Boden, har beslutet inget med NMR, Nordiska Motståndsrörelsens turbulens i Boden att göra. Det har bland annat varit bråk på öppen gata vid NMRs tält och även turbulens vid deras torgmöten i sta´n.

– Nej. De röstande ska också kunna gå och rösta och behålla sin valhemlighet inför alla partier och inte känna något obehag av att komma till en vallokal, säger hon.

Inför årets val får inte heller politiska förtroendevaldas fem toppersoner på partiernas vallistor jobba i vallokalerna just av samma skäl.

Säkerheten har också skärpts. Under våren har en särskild grupp i kommunen jobbat med säkerhetsfrågorna kring valet.

– Det är ett nationellt krav i hela landet och de som arbetar i vallokalerna har utbildats i rätt säkerhetstänk, säger säkerhetschefen Tommy Lindvall.

– Vi har bland annat gjort säkerhetsinspektioner i samtliga vallokaler och gjort en plan för alternativa vallokaler om man tillfälligt måste stänga en vallokal. Även om vi inte tror att något ska hända så måste vi även planera för att det kan göra det, säger Hallnor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler