"EU ska inte bry sig, låt mig elda vart jag vill", är en av många åsikter som synts i sociala medier den senaste tiden efter att nya regler kring eldning och majbrasor nått ut brett. De nya bestämmelserna gällande växtavfall, med ursprung i EU:s avfallsdirektiv, har retat upp.
– Det som blir mest uppmärksammat är marginaleffekter av stora beslut, sådant som påverkar oss negativt. Och så tycker vi att EU är skit som är in och petar i smådetaljer. När det slår mot något som är en gammal tradition så tycker man att det är löjligt. Men det är ju bara en effekt av att vi har en avfallsstrategi, det är bra i grund och botten. Det är ju för att det ska leda till bättre miljö och bättre klimat, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid LTU.
Utöver att majbrasor nu kan behöva en dispens så gör EU också betydligt tyngre avtryck i Norrbotten. Simon Matti nämner politik kring skog, metaller och klimat, som aktuella frågor där EU synligt påverkar oss.
– EU:s mineralstrategi där man slog fast vikten av att vara självförsörjande på råvaror till elbilar exempelvis ser vi konkret med Talgas planer i Vittangi och anodfabriken som ska byggas i Luleå.
– Både Hybrit och H2GS är ju svar på att det finns klimatmål där EU har ambitioner, det gör att det blir intressant och lönsamt för företag att ställa om. Handelssystemet med utsläppsrätter gör att det finns incitament för stora utsläppare som SSAB att bli fossilfria. Utan styrmedlen på EU-nivå skulle vi inte se de här projekten heller.
Valdeltagandet i EU-valet låg 2019 på 55 procent i Sverige och i Norrbotten på 50 procent. Lägst var intresset i Haparanda, vilket enligt Simon Matti kan förklaras med att det är en gränskommun. Många som är skrivna i Haparanda har finskt medborgarskap och väljer i första hand att rösta på andra sidan gränsen.
Som det ser ut i dagens läge kommer inte någon av de 21 platserna som Sverige har i EU-parlamentet att tas av någon politiker från Norrbotten.
– Vi är längst bort från Europa, högst upp i ett långt land. Klart det känns som att det är långt till Bryssel. Men politik tar inte hänsyn till avstånd. Vi påverkas lika mycket som andra. Våra röster är lika mycket värda. Det är viktigt att tänka på det, vi kommer inte undan EU genom att vara långt borta. Men EU kommer inte undan oss heller.
Han nämner frågan om Östersjön som ett exempel där vi påverkas av hur andra länder agerar. Övergödning, farliga ämnen och fiske har påverkat ekosystemen i Östersjön negativt under lång tid.
– Allt med EU är inte fördelar, det finns beslut som kan kännas obegripliga. Men det är priset vi får betala för makten att påverka andra. Det är ge och ta.
Vad är det bästa med EU menar du?
– Det är ett sätt att kunna jobba tillsammans med andra länder för en bättre framtid. Det är ett sätt att lösa problem, vi har större möjlighet att lösa globala utmaningar tillsammans, än som enskilda länder.
Om någon säger att "jag struntar i att rösta, EU är för långt från mig". Vad säger du då?
– Då säger jag att det är inte sant, EU berör dig på massor av sätt, faktiskt de flesta politiska beslut som påverkar dig och din vardag. Det är jätteviktigt att gå och rösta.
Om man vill att EU ska få mindre inflytande då?
– Då kan man rösta på ett parti som tycker så, det är också ett sätt, säger Simon Matti.