Dollarstore om polisens svek: "Nazister ska inte bestämma"

NMR uppmanar sina hundratals nazister att använda Dollarstores kundparkering under demonstrationen den 1 maj – men varken butikskedjan eller Handels får gehör för sina protester. "Så här får det inte gå till", säger Jennie Ahlberg, pressansvarig på Dollarstore.

27 april 2018 20:06

Vi har i flera artiklar berättat om missnöjet över att polisen ger Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att samlas på Dollarstores parkering inför förstamajdemonstrationen nästa vecka.

Butiksansvariga protesterade mot polisens beslut, som även överklagades av fackföreningen Handels eftersom de anställda riskerar att uppleva obehag och oro.

LÄS MER: "Vi kommer tillkalla polis"

LÄS MER: Facket hotar med skyddstopp

Men i fredags stod det klart att förvaltningsrätten avvisar överklagandet, med hänvisning till lagen om mötes- och demonstrationsfriheten. Domstolen gör även bedömningen att fackförbundet inte är en "berörd part" och därmed inte "uppfyller förutsättningarna för att få överklaga polisens beslut".

– Märkligt att vi inte anses som en berörd part. Vi företräder medlemmarna som jobbar i butiken och som eventuellt kan utsättas för tumult. Nu blir det min sak att vara där den 1 maj. Blir det tumult och finns det risk för liv eller hälsa, får vi överväga att lägga ett skyddsstopp, säger Maria Andersson, Handels skyddsombud i Norrbotten, till SR Norrbotten.

Även Jennie Ahlberg, Dollarstores butiksansvariga, är mycket besviken.

– Vi trodde att vi kunde begära avhysning av polisen, men nu har vi via vår advokat fått veta att det inte går. Polisen kommer bara upprätthålla ordningen.

I NMR:s egen internationella propagandaradiosändning uppmanas samtidigt alla nazister att använda Dollarstores kundparkering under de tre-fyra timmar som demonstrationen och talen beräknas pågå.

– Så här får det inte gå till. Den parkeringen är bara till för våra kunder, säger Jennie Ahlberg till Norrbottens Media på fredag kväll.

Hur känns det?

– Väldigt förvånande. Jag förstår inte hur detta kunde gå till, att polisen gav dem tillstånd att vara på vår parkering.

Ni stänger inte butiken den 1 maj?

– Nej, vi låter oss inte styras av nazister. De ska inte bestämma vad vi ska göra, säger Jennie Ahlberg, Dollarstore.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson