"Därför vill vi ta över Dundret"

Hur kan allmänheten få större nytta av Dundret? Det är drivkraften bakom Gällivare kommuns agerande för att ta över driften av anläggningen.

12 juni 2018 16:24

Det berättar utvecklingschefen Andreas Hinzer, som sedan två månader tillbaka för en dialog med Dundrets ägare Peter Aasa.

– Det kan bli så att vi köper eller arrenderar, jag vet inte ännu. Om vi köper kan det hända att vi outsourcar verksamheten. I slutet av juni har vi ett underlag färdigt och i början av juli vet vi vilken väg vi ska ta, säger Hinzer.

Han poängterar att det kommunen är intresserad av att köpa eller hyra är fritidsområdet, alltså backarna och campingdelen. Inte Hotell Björnfällan och boendet.

– Vi är inte intresserad av hotelldelen, det ska inte kommunen driva. Peter Aasa vill gärna ha kvar det också, säger Hinzer.

Läs mer: Avslöjar: Kommunen kan ta över Dundret

Bakgrunden till planerna är att Gällivare kommun inte är nöjd med tillgängligheten av anläggningen.

– Det har inte blivit som kommunen tänkt sig. Vi har dock förståelse för att det till viss del är en ekonomisk fråga. Det vi vill undersöka är om det går att hitta en bättre balans mellan det sociala och det ekonomiska, och att man kan bereda allmänheten större nytta av Dundret på det sättet.

Andreas Hinzer menar att vikten av att Dundret fungerar på ett bra sätt inte bara stannar vid Gällivarebornas fritid.

– Dundret är viktigt för Svenska skidförbundet, för skidgymnasiet, vi har byggt Hellnerstadion här och vi vet också att man gärna kommer från kusten för att åka skidor och skoter. Dundret är en fråga för hela Norrbotten, säger han.

Läs mer: Dundretaffären: "Har stora förhoppningar"

Tidigare entreprenörer har haft svårt att få Dundret att gå runt. Ska kommunen ge sig in i ett sådant projekt?

– Anläggningen går runt, det är inget problem. Men inte med det fokus kommunen vill se.

Är du säker på att det inte blir en förlust för kommunen?

– Jag är helt säker. Den kommer inte gå med förlust.

Socialdemokraterna, som är i opposition i Gällivare, har informerats om förhandlingarna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har sagt att vi är med på att man tittar vidare på vad det innebär. Sedan får vi se vad det är för prisläge. Är det rimligt? säger Birgitta Larsson, gruppledare för S i Gällivare.

Norrbottens Media har ännu inte fått någon kontakt med Peter Aasa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström