Väg 97: Fel att bara att utreda ett alternativ

Vägplanen för sträckan Sunderbyn-Sävast av väg 97 slutgranskas snart. Trafikverkets förslag är orubbligt att bygga om befintlig väg. Fel att bara utreda ett alternativ, tycker sävastborna.

Mot. " Under 20 års tid har inte Trafikverket haft med några alternativ i sina överväganden trots att det skett en rad förändringar under åren", säger Gösta Harlin.

Mot. " Under 20 års tid har inte Trafikverket haft med några alternativ i sina överväganden trots att det skett en rad förändringar under åren", säger Gösta Harlin.

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-08-08 08:00

– Det går att få en bättre, kortare och lika dyr väg med järnvägsalternativet, säger Christian Almqvist, byaålderman i Sävast byamän.

Enligt dem har Trafikverket under 20 års tid bara övervägt ett alternativ, trots att det skett en rad förändringar som borde motivera att titta på fler i både lokaliserings- och utformningsfrågan.

– Nu när man gör en vägplan så för man inte heller fram båda alternativen att ta ställning till som man ska göra. Det ser vi som ett klart regelbrott, säger byamännen.

I miljökonsekvensbeskrivningen som gjorts finns inte heller någon redovisning på alternativa platser och motivering varför Trafikverket valt sitt eget alternativ, hävdar de.

– Ombyggnadsalternativet längs järnvägen med en fyrfilig väg är ju rent trafikmässigt, samhällsekonomiskt och miljömässigt överlägset det som Trafikverket nu presenterar som sitt huvudspår. Nämligen att bygga om befintliga väg 97, säger Christian Almqvist och Gösta Harlin,Sävast byamän.

Deras vägförslag längs järnvägspåret innebär en fyrfilig motorväg som dessutom skulle bli upp emot en kilometer kortare än Trafikverkets ombyggnad av väg 97 som blir en 2+1 väg. Byamännen har synat Trafikverkets vägutredning från 2003.

– 70 miljoner skulle samma vägplan kosta som man nu baxar fram. Då var det billigare än järnvägsalternativet på 180 miljoner.

Läs mer: Snart är storbygget på gång

I dag är siffran 320 miljoner för en ombyggnation.

– All erfarenhet talar tyvärr för att slutsiffran kan bli ännu större.

– Det går att få en miljömässigt bättre och kortare motorväg för samma pris eller mindre med järnvägsalternativet.

I dag tvingas Trafikverket bygga två trafikplatser, en parallellväg och en enskild väg som en lösning för alla utfarter som stängs för fastigheterna efter sträckan.

– En trafikplats kostar 20 miljoner styck och en ny parallellväg hela vägen är inte gratis.

Daniel Hellberg som bor på södra sidan Sävastnäs får en enskild grusväg när hans utfart stängs i Sävastnäs.

– På södra sidan skapas en grusväg som lantmäteriet sätter ut som en samfälld byavägsförening som ska sköta om underhållning, röjning och snöskottning.

– Vilket jag personligen tycker är ganska negativt, säger Hellberg.

Han tycker att det måste vara bättre att bygga en helt ny väg istället för att renovera gamla väg 97.

– Då går det också att bygga obehindrat den tid det tar och fortsatta med trafiken på den gamla sträckningen.

Varför gör man inte det?

– Ingen kommer att hävda att det är politik. Det kan ju inte bero på att det är bråttom. Dessa vägdiskussioner om ombyggnationer har hållit på sedan 90-talet, säger Hellberg.

Efter granskning i höst ska vägplanen fastställas men sakägare kan överklaga om de inte är nöjda till regeringen.

Vad tror ni resultatet blir?

– Vi kan ju alltid hoppas på att den lilla människan kan komma till tals i systemet. Det är beklagligt att det inte finns någon mekanism hos Trafikverket som

utlöses när något har blivit fel.

– Nu tillåts tokerierna fortsätta år ut och in med skattebetalarnas pengar, säger byamännen.

Vägen till beslutet

Väg 97 mellan Boden och Luleå används i huvudsak för pendling. När sjukhuset byggdes så valde man att bygga om väg 97 från Luleå centrum till Sunderbyn. Därefter har Trafikverket genomfört ombyggnationen mellan Boden och Sävast i andra etappen. Snart är det dags för tredje etappen mellan Sunderbyn och Sävast. Vägplanen är hos länsstyrelsen för yttrande innan planen i höst ska in för granskning och fastställande. Ett överklagande från sakägare efter vägplanen är fastställd går till regeringen som tar ställning. Anser regeringen att Trafikverket gjort fel i den formella processen eller att det finns några brister i vägplanen då kommer inte vägplanen att vinna laga kraft. Den prövas då av regeringen för att se om Trafikverket frångått den lagstadgade processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om