Det var han och Kusåns byaålderman Mikael Edin som mötte kommunalrådet Inge Andersson (S), vice kommunalrådet Catarina Ask (MP, allianspolitikern Hendrik Andersson (L) och kommunchefen Mats Berg.
NSD har tidigare skrivit om bybornas ilska över att förslaget är dåligt handlagt.
Läs mer: Nu är förslaget klart för vattenskyddsområde.
Läs mer: De har inte lyssnat på oss sakägare.
Mötet i kommunhuset tog en timme. Den tidigare kritiken har bestått i att remisstiden är för kort och man har inte lyssnat till sakägarna som bor i området, utredningsförslaget har inte följt miljöbalken, det saknas en konsekvensbeskrivning om hur förslaget drabbar de som bor i området. Slutligen har man inte diariefört bybornas yttrande hos kommunen utan skickat dem direkt till konsultföretaget som står bakom förslaget till nytt vattenskyddsområde på kommunens uppdrag.
– Det var ett givande möte. Motparten hade nog tänkt till efter våra protester över förslaget. Nu säger kommunen att man ska följa miljöbalkens handläggningsordning vilket man inte gjort tidigare och även utföra en konsekvensbeskrivning.
Vad angavs för skäl till att man inte gjort det tidigare?
– Politikerna menade att konsultföretaget missuppfattat sitt uppdrag men det förslag som finns återtar man inte. Kommunen säger att förslaget ingår i deras handläggningsordning och ihop med folks yttrande och med hänsyn till miljöbalken så tittar man på om det finns andra förslag och vad de i så fall kan innebära, säger Thord Lindström.
Han är också positiv till att kommunledningen nu valt att förlänga nuvarande remisstid från 25 augusti till den 31 oktober istället.
Om drygt ett år är tanken att det ska finnas ett nytt bearbetat förslag till beslut.
– I det hoppas vi att man beaktar våra synpunkter och vad som kommit in vad gäller de olika yttrandena. Kommunen har en positiv inställning till det lämnade medborgarförslaget från Mikael Edin att flytta ytvattenintaget från Pagla uppströms till Vittjärvs kraftverk.
Ersättningsfrågan, om kommunen mot förmodan, kör igenom sitt eget förslag togs också upp.
– Då kanske verksamhetsutövare och fastighetsägare får restriktioner och förbud att sköta sina fastigheter. Den fråga som ställdes på mötet var hur kommunen då hanterar frågan att göra rätt för sig gentemot dem som drabbas.
Han tycker att byamännen nu fått igång en dialog och lyft frågan rejält.
– Framöver ska vi använda tiden att se till så att så många som möjligt av intressenterna, eller de som är berörda, lämnar in ett yttrande. När det gäller dokument och yttranden som tidigare inte diarieförts lovade kommunen se till att det görs och att det skickas till tekniska förvaltningen.
Kommunalrådet Inge Andersson (S) är också nöjd efter träffen.
– Det var ett bra möte och vi pratade med varandra. Det var det viktiga.
Ersättningsfrågan kom upp?
– Ja, men den måste man ta ställning till när man ser vad det kan bli för konsekvenser. Ersättningen blir ju en diskussion mellan kommunen och enskilda personer och markägare, säger Andersson.
Hur tycker du kommunen skött sig om det blir sådana protester redan från början?
– Det är ju fel och brister som vi alla har. Det här är något som vi jobbar med. Att se till att vi pratar med medborgarna och inte till dem, säger kommunalrådet.