Vattenskyddsområdet: "Vi får inte komma till tals"

Förslaget om utökat vattenskyddsområde i Boden har väckt starka reaktioner. Sakägarnas kritik är hård. " Vi har inte fått komma till tals, ärendet är dåligt skött och får stora konsekvenser för alla berörda mer eller mindre", säger Tord Lindström, byaålderman i Vittjärv.

Diarieförs inte. Yttrande från sakägarna ska skickas till konsulten inte Bodens kommun. "  Omedvetet eller medvetet har kommunen bortsett från offentlighetsprincipen och diarieför inte sakägarnas yttranden, säger Kjell Cloth, på bilden med byaåldermännen Mikael Edin, Kusån, tv och Tord Lindström, Vittjärv, till höger.

Diarieförs inte. Yttrande från sakägarna ska skickas till konsulten inte Bodens kommun. " Omedvetet eller medvetet har kommunen bortsett från offentlighetsprincipen och diarieför inte sakägarnas yttranden, säger Kjell Cloth, på bilden med byaåldermännen Mikael Edin, Kusån, tv och Tord Lindström, Vittjärv, till höger.

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-09-11 14:11

Det nuvarande vattenskyddsområdet täcker stora delar av Kusön, men nu vill man skydda ett område från vattenuttaget i Pagla till Övre Bredåker.

– De som har verksamhet berörs naturligtvis mest, men även vanliga villaägare känner av restriktionerna men mindre. Vi vill att kommunen tar hänsyn till folkets synpunkter, säger Tord Lindström.

För egen del så innebär restriktionerna ett merarbete att inte få ha nödvändiga arbetsmaskiner uppställda på egen mark. Detsamma gäller Lennart Isaksson och Mikael Edin.Isaksson har i dag 29 får på Skäret på bete. På vintern är djuren hemma i Ågärdan som ingår i primärzonen som är den striktaste.

– Jag får inte ha fåren där och mina traktorer högst åtta timmar per dygn på tomten om man lusläser restriktionerna. I och med det så kan jag inte bedriva någon verksamhet för jag har ingen annanstans att ha varken får eller maskiner. Då är det bara lägga ned och låta det växa igen, säger Isaksson.

Bengt Olofsson, som driver potatisodling i Rasmyran äger även markområdet på Kusön där nya grundvattentäkten är.

– Vi har varit på Kusån i 38 år och ändå finns inga spår av vår verksamhet i vattenproverna som tagits.Vi är beroende av kommunens tillstånd för att bedriva den verksamhet vi har i dag och utökas skyddsområdet mot Bredåker så måste vi även söka tillstånd på alla dessa marker. Då kan det bli osäkert om vi får fortsätta med den verksamhet vi har i dag.

Många sakägare upplever sig överkörda efter att ha varit på kommunens informationsmöte i slutet av augusti där den inhyrda konsulten presenterade förslaget. De berörda får yttra sig i ärendet till 25 september.

– Våra synpunkter skickas till konsulten och kommunen agerar inte brevlåda. Det är allvarligt. Vad händer sedan? Vi vet inte utredningsdirektiven så våra svar kanske kastas. Här bortser kommunen från offentlighetsprincipen och diarieför inte sakägarnas yttrande. Omedvetet eller medvetet har kommunen rensat bort den rätten och tagit bort massvis med lokal kompetens som finns i området, säger Kjell Cloth, som begärt svar av kommunen.

Konsultförslaget saknar också en miljökonsekvensbeskrivning som ska göras enligt miljöbalken, uppger byaålderman Mikael Edin, Kusån.

– Alla köper att kommunen ska göra det här för att hålla en bra vattenkvalité men det största bekymret är att man gjort ett onödigt stort skyddsområde och det saknas andra motalternativ, säger Mikael Edin, byålderman Kusån.

– Kör man igenom förslaget så måste ju de sakägare som blir drabbade kompenseras på något sätt, säger Kjell Cloth.

Mikael Edin har själv en lösning i form av ett medborgarförslag som ska behandlas på måndag.

– Det bästa sättet för att säkra vattenkvalitén är att minska riskexponeringen för ytvattenintaget. Det gör man genom att behålla vattenverket i Pagla men förlägger intaget till i höjd med eller strax ovanför grundvattentäkten. Då tar vi bort i princip all påverkan från hela Kusån, Hedavan, Vittjärvsträsket, Skäret och Ågärdan. Du kapar också bort flera kilometer av järnväg, bropassager och Jokkmokksvägen.

Han hävdar att ett fysiskt skydd av en vattentäkt är mer verksamt än att man ritar en förbudszon i ett utsatt läge.

– För en olycka kan inträffa även om du har ett förbud i olyckor, säger Mikael Edin.

Byaåldermännen kommer nu gemensamt uppvakta kommunledningen i frågan.

– Vi har tillsammans sammanställt våra synpunkter och förslag på bättre lösningar. Skrivelsen ska lämnas över till kommunledningen och ska även diarieföras, säger byaåldermännen.

Bakgrund

Bodens kommun har man på senare tid sett ett ökat behov av vatten. Det tillsammans med direktiv från bland annat EU och naturvårdsverket, gör att man nu planerar att utöka vattenskyddsområdet. I dag finns en grundvattentäkt på Kusön och en gammal ytvattentäkt i Pagla, som finns kvar som reservvattentäkt. I förslaget är vattenskyddsområdet indelat i olika zoner och det finns vissa restriktioner för vad som får göras inom de olika zonerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om