Snöplogstormen:"En krigsförklaring mot landsbygden"

Peter Hjortberger, boende i Abrahamsån, kallar den uteblivna snöplogningen en krigsförklaring mot landsbygden. ” Trafikverket framstår som glesbygdens dödgrävare”.

Pratat med politikerna. Det har Peter Hjortberger gjort. ” Det har inte resulterat i någon reaktion än.”

Pratat med politikerna. Det har Peter Hjortberger gjort. ” Det har inte resulterat i någon reaktion än.”

Foto: Privat

BODEN2016-11-22 07:30

Han liksom flera andra har reagerat över den förändrade plogningen efter Trafikverkets nya upphandling ( se faktaruta).

Läs mer: Får inte plogat i Statträsk

Peter Hjortberger bor efter Statskölenvägen som börjar vid väg 757 i den lilla skogsbyn Abrahamsån sju kilometer nordväst om Sörbyn. Det är hans frus Ann-Sofies föräldrahem som man rustat upp och bosatt sig i.

– Precis som alla andra som får plogningen betalar vi för den. För oss handlar det om 350 meter enskild väg som tar högst 10 minuter att ploga. Men åkarna vågar inte ta den där extra plogningen av en enskild väg när de ändå är i närheten med sin plogbil.

Enligt Hjortberger får alla som bor på landet också svårare att ta sig till och från arbetet eftersom plogningen hos dem påbörjas sist av allt, eller när åkaren gjort sitt varv.

– Det betyder också att samhällsservice som brevbäring, brandkår, ambulans, slamtömning, sophämtning inte heller lär kunna sig fram på ett säkert sätt. Vi får också en tre-eller fyrdubblad snöröjningskostnad, runt 20 000 kronor och det ser ju inte särskilt solidariskt ut.

– I stan plogas det så fort det fallit några flingor till noll kostnad för stadsborna men på landet får vi klara oss själva, säger Peter Hjortberger.

Han får inget svar på Trafikverkets agerande.

– Jag tror många med mig ser det som en ren krigsförklaring mot landsbygden. De gör ingen besparing utan gör det bara jävligare för oss som bor på landsbygden. Trafikverkets åtgärd är både orationell, klimatskadlig och oekonomisk.

Han har försökt gå den politiska vägen och kontaktat Bodens kommunalråd Inge Andersson som låtit frågan gå vidare till riksdagsman Leif Petterson (S) och landshövding Sven-Erik Österberg (S).

– I intet fall har det resulterat i någon som helst reaktion eller på sin höjd bara munväder. Ingen gör något.

Peter Hjortberger säger att han förstått åtgärden bättre om Sverige var "jäkligt illa ute ekonomiskt".

– Idag har vi högkonjunktur och det kommer in mycket stålar i statskassan. Men inte vad gäller Norrbotten och snöröjningen.

–Vi häruppe i norr har under ett halvt sekel betalat den här plogningen. Nu ska Trafikverket skruva åt så pass att åkarna inte vågar göra den här avstickaren på 350 meter. Det är så att man tar sig för pannan, säger Peter Hjortberger.

Han kallar därför Trafikverket "glesbygdens dödgrävare".

– Vi som bor på landet betalar också skatt. Vi vill förstås också ta del av det solidariska samhällets tjänster.

– Vi besöker inte Naturhistoriska Museet eller går på Dramaten men bidrar ändå till driften av verksamheter. Men när vi ber om lite hjälp med snöskottningen i norr får vi det här kastat i ansiktet, säger Peter Hjortberger.

Snöplogsstormen

Trafikverkets nya plogavtal

Nyordningen för snöplogningen som ska följas enligt Trafikverket är att det skett en tidsmätning av olika vägsträckor och det finns GPS så det går att följa plogbilarna. Vad gäller upphandlingen av de allmänna vägarna så är inte åtgärdstiden förändrad. Skillnaden är istället uppföljningen och kontrollen via systemet om någon överstiger åtgärdstiden. Hinner man inte med jobbet i tid så får Trafikverket vetskap om det direkt. Därför plogar inte entreprenören enskilda vägarna för att de är rädda att inte hinna det inom den ordinarie tidssträckan på vägen. De kan då välja att sätta in extra resurser själva enligt Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om