Kan ha gjort sig skyldiga till olaga frihetsberövande

Av de ingripanden som ordningsvakterna gjorde i Bodens centrum i somras är 15 tjänstemannaingripanden. De kan ha genomförts utan laglig grund och vakterna kan därmed ovetandes ha gjort sig skyldiga till olaga frihetsberövande.

?TOLKNING. "Det kan i min tolkning bli ett olaga frihetsberövande", säger poliskommisarie Martin Wass.

?TOLKNING. "Det kan i min tolkning bli ett olaga frihetsberövande", säger poliskommisarie Martin Wass.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-12-20 18:06

Företagarna och kommunen finansierar tillsammans trygghetsronderingen för att skapa en lugn atmosfär i centrum som gynnar bodensare, handlarna och turismen. Ordningsvakterna följer de lokala ordningsföreskrifter vid sina ingripanden. För att kunna ha vakter som ingriper på gator och torg måste kommunen ha tillstånd för det området som ska bevakas, men det saknade Bodens kommun under sommaren 2016. Affärscentrerna, som Enter galleria, har stående tillstånd.

Läs mer: Kommunen saknade tillstånd för ordningsvakter i centrum

Totalt gjorde ordningsvakterna på Securitas 129 ingripande under juni-augusti. 111 av dem på kommunala och allmänna områden.

97 ingripanden var avvisningar och poliskommissarie Martin Wass förklarar att ordningsvakter med stöd av polislagen har rätt att avvisa, avlägsna och omhänderta personer, som stör allmän ordning eller utgör en omedelbar fara. De får också ingripa för att avvärja brottslig gärning.

– Det kan till exempel vara att någon ställer sig och tänker pinka mitt på torget. Då kan man be personen gå och pinka någon annanstans. Om personen inte lyder så kan man omhänderta den, men i första hand avvisa.

Han gissar att de 97 avvisningarna i huvudsak är att man har avvisat folk som varit inne på något köpcenter och stökat, för det är den vanligaste avvisningen.

Ett avvisande är att man avlägsnar någon från en plats och man har inte behövt röra personen.

Ordningsvakterna har under sommaren gripit nio personer enligt rättegångsbalken. Det är envarsgripande och ingenting att säga om, menar Martin Wass. Däremot kan de 15 tjänstemannaingripandena sakna laglig grund beroende på var de genomfördes, ute på gator och torg eller inne på köpcentrer.

– Tjänstemannaingripanden förutsätter att man har licens för det och tillstånd, säger Martin Wass.

Av dessa 15 var sju avlägsnanden, sju omhändertaganden enligt lagen om berusade personer, LOB, och ett omhändertagande enligt polislagen.

– Ett avlägsnande är mer att man för en person till en plats. Lyder inte personen då kan det bli ett omhändertagande, säger Martin Wass och tillägger att vid ett omhändertagande ska man omedelbart tillkalla polis.

Har vakterna omhändertagit någon enligt LOB på torget där de inte var behöriga tjänstemän så är det inte tillåtet, förklarar Martin Wass.

– Det kan i min tolkning bli ett olaga frihetsberövande. Det beror på hur det har gått till och då måste man se avrapporteringen. Frågan är; har de ringt polisen och sagt att någon behöver hjälp och sedan har polisen gjort ett omhändertagande eller har vakterna själva gjort omhändertagandet. Nästa fråga är om vakterna har gjort det på gatan där de inte fick eller inne i köpcentret där de får, säger Martin Wass.

Han tillägger att den som råkat ut för det och känner igen sig är fria att göra en polisanmälan.

– Det är inte för sent än. Det finns inga preskriptionstider som är kortare än ett år. Sedan kommer frågan om uppsåt eller oaktsamhet och uppsåt kan det inte gärna bli, men oaktsamhet kan det bli och då måste det prövas.

Åtta ingripande tillhör kategorin övriga, enligt sammanställningen om sommarens trygghetsrondering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om