Mattias Hjelte säger att det var ganska givet att de startade med hemtjänst när valfriheten infördes i kommunen. Företaget har länge erbjudit personlig assistans.
– Insatserna är närbesläktade. Det handlar om stöd och serviceinsatser i den enskildes hem. Vi har haft en bra utvecklingsresa inom hemtjänsten med lagom och stadig tillväxt där vår tjänster i princip varje år skattats högst av användarna.
Idag har Inre kraft ett hundratal brukare, men det kan variera från den ena dagen till den andra. De har märkt, framför allt under 2016, att förutsättningarna för att bedriva hemtjänst har förändrats radikalt.
– Bara genom att titta på statistik är det ganska enkelt att se. I januari för ett år sedan låg vi på omkring 60 kunder och hade 3 300 timmar fördelade på olika hemtjänstinsatser. I år har vi ungefär 100 kunder och ungefär 3 000 timmar.
Det är kommunen som beviljar hemtjänstinsatserna. Det finns fastställda tider för hur lång tid varje insats ska ta, så kallade schablontider. Dessa är ett arbetsverktyg för att planera insatserna och lägga scheman.
Läs mer: Så här lång tid ska varje insats ta
Om det krävs mer kan det omprövas i dialog med biståndsenheten.
Enligt Mattias Hjelte motsvarar minskningen av tiden hos brukarna cirka 35 procent.
– Det får ganska ordentliga konsekvenser i form av att mer eller mindre samtliga besök blir kortare och kringtiden, tiden mellan olika insatser blir längre. Det som stör mig är att insatserna hos våra pensionärer blir så fläckvisa, korta och stressade, att våra kollektivmedarbetare återger det mer eller mindre varje vecka. Det är klart att det påverkar deras vardag.
Han säger att personalen inte längre tycker det är roligt att arbeta under de här förutsättningarna.
– Det blir för korta besök hos varje kund där vi inte kan leverera den omsorg som vi vill leverera. Vi kan inte gå in med två timmar för insatsen om vi är beviljade en kvart.
För verksamhetsåret 2016, säger han att de har fått betala för att bedriva hemtjänst. Men de två viktigaste delarna är pensionärernas tillvaro och personalens förutsättningar att göra ett bra jobb, anser Mattias Hjelte.
– Sedan kan man prata om socialnämndens budget och Inre krafts möjligheter att gå plus minus noll.
Ser personalen förändringar i behovet när det är så stressigt?– Nej, det tycker jag inte alls att man gör. Det finns en potentiell fara. Ta måltiderna, det är ett ganska konkret exempel. Det är förutbestämt att vi ska gå in och enbart värma en matlåda. Det kanske fungerar hos 75 procent av pensionärerna, men där det inte fungerar – hur ska vi säkerställa att de får i sig en ändamålsenlig kost?
För måltider gäller: frukost tio minuter, lunch och middag 15 minuter, enbart kvällsmål tio minuter. Då ingår uppvärmning och framdukning. För att se till att måltiden påbörjas och intas kan man plussa på tio minuter, enligt kommunens egna fastställda schablontider.
Demografin och geografin är en utmaning för hemtjänsten, tillägger Mattias Hjelte och bedömer att kommunerna inte bara kan utgå från ett riksgenomsnitt.
– Det skiljer sig väsentligt åt hur det är i Nacka jämfört med Boden-Gunnarsbyn.
De senaste åren upplever han att det har varit trångt på särskilt boende.
– Då krävs det kanske att hemtjänst måste ta höjd i budgeten för att klara av de behoven som befolkningen har till dess att man har bra flyt med plats på särskilt boende. Socialtjänstlagen ska garantera människorna de insatser de behöver. Visst ska man hålla budgeten, men vi får inte av den anledningen runda behoven. Jag tycker det har blivit lite tokigt. Inom hemtjänsten 2016 har det inte blivit riktigt bra.
När han lyssnar på personalen så är han bekymrad över om pensionärerna får vad de behöver.