I början när bröderna Banan 2019 kom till Boden besökte de Överluleå kyrka och hade där kontakt med en präst. Han hänvisade dem efter en tid till Rörvikskyrkan, som bedriver fler aktiviteter för personer från andra länder. De har också undervisning i kristen tro på andra språk och man kan även fördjupa sig om man så vill.
Rickard Fjällström arbetar på Rörvikskyrkan och berättar att bröderna i början var mycket försiktiga, eftersom de var rädda. De höll sig undan och umgicks inte med andra, framför allt inte landsmän.
– De vet att Iran har koll på dem trots att de är i Sverige, säger Rickard Fjällström.
Dessutom har bröderna fortsatt att jobba med sitt demokratiprojekt i Boden. De driver en hemsida med uttalat mål att få bort den nuvarande diktaturen i Iran, som är deras hemland.
Rickard Fjällström berättar att bröderna varit mycket aktiva i kyrkan och hjälpt till med praktiska saker, deltagit i gudstjänster och bönemöten.
– De har gått i undervisningen och döpt sig.
Han tillägger, att de fortsatt utövat sin kristna tro sedan dess.
– De läser bibeln och är väldigt engagerade, men de har även en stor rädsla och är väldigt försiktiga så jag vet inte om de umgås med andra kristna.
Migrationsverket och Migrationsdomstolen i Luleå tror inte på att de är kristna. Rätten tycker inte att dopet är tillräckligt för att de ska ha gjort skyddsbehov på grund av sin kristna tro sannolikt.
Hur ser du på det?
– Det är en olycklig roll att de ska besluta om människors tro. Jag tycker inte att det är något som någon annan kan bestämma egentligen än den enskilde. Migrationsverket måste se på fakta, att människor är döpta, att de är engagerade, sprider kristen tro, missionerar, läser böner och är i kyrkan varje vecka. Det är uppgifter som talar för sig själv, svarar Rickard Fjällström.
Han hävdar att Migrationsverket generellt söker fel och brister i de asylsökandes berättelser.
– Finns det någon lucka tar de chansen, att hävda att någon inte är kristen.
Enligt bröderna Banan slog Migrationsverkets handläggare ned på att de inte kände till gatunamnet där Överluleå kyrka ligger.
– Det som krävs är att man har god kunskap i kristendom, men det ska synas och märkas på en. Man ska kunna berätta hur man kommit till tro och vad det innebär för en, men alla människor har olika förmågor att beskriva och berätta saker. Få har allting, men egentligen krävs det enligt Migrationsverkets bedömning, att man har fotografiskt minne och att man kan öppna sig och berätta detaljerat om känslor och tankar. Kan man inte det så kan man enligt Migrationsverket inte bedöma att en person är genuint kristen, säger Rickard Fjällström.
Han tycker det är väldigt olyckligt och hävdar, att det finns många personer i Boden som är döpta och engagerade i Svenska kyrkan, men som inte bedöms som kristna.
Svenska kyrkan har haft ett möte med generaldirektören på Migrationsverket på nationell nivå.
– Jag läste en artikel om det mötet och han påtalade då att de behöver skaffa sig mer kunskap om det här ämnet, men det sa de redan för fem år sedan och tyvärr har det inte hänt så jättemycket.
Enligt Rickard Fjällström är religionstillhörighet en rättighets- och rättssäkerhetsfråga.