Oro i byn: "Vad händer om deponin börjar läcka om 50 år?"

Hanteringen av avfall ska utökas i Boden, något som fått boende i närområdet att rasa över planerna. "Det är ett fulspel från kommunens sida", säger Sture Olsson, ordförande Svartbjörnsbyns byasamfällde.

Markägare och boende i Svartbjörnsbyn vill stoppa planerna på en utökning av avfall och deponi.
Stående, Tomas Tjäder, Altersjöns intresseförening, Karina Grönberg, Svartbjörnsbyns byaförening, 
Dick Larsson Svartbjörnsbyns byasamfällde, Bodil Gabrielsson Erikslund/Fagernäs, Anneli Holmström Altersjöns intresseförening, Ulla Kummu Svartbjörnsbyns byaförening, Kerstin Wiklund Svartbjörnsbyns byaförening, Berit Nyström Svartbjörnsbyns byaförening, Bert Wiklund Svartbjörnsbyns byaförening, Peter Ekman Svartbjörnsbyns byasamfällde, Sture Olsson Svartbjörnsbyns byasamfällde, John -Ove Sjöberg Erikslund/Fagernäs, Ove Röshagen Erikslund/Fagernäs.
Knästående, Fredrik Eriksson Svartbjörnsbyns byasamfällde, Lars Gabrielsson Erikslund/Fagernäs.

Markägare och boende i Svartbjörnsbyn vill stoppa planerna på en utökning av avfall och deponi. Stående, Tomas Tjäder, Altersjöns intresseförening, Karina Grönberg, Svartbjörnsbyns byaförening, Dick Larsson Svartbjörnsbyns byasamfällde, Bodil Gabrielsson Erikslund/Fagernäs, Anneli Holmström Altersjöns intresseförening, Ulla Kummu Svartbjörnsbyns byaförening, Kerstin Wiklund Svartbjörnsbyns byaförening, Berit Nyström Svartbjörnsbyns byaförening, Bert Wiklund Svartbjörnsbyns byaförening, Peter Ekman Svartbjörnsbyns byasamfällde, Sture Olsson Svartbjörnsbyns byasamfällde, John -Ove Sjöberg Erikslund/Fagernäs, Ove Röshagen Erikslund/Fagernäs. Knästående, Fredrik Eriksson Svartbjörnsbyns byasamfällde, Lars Gabrielsson Erikslund/Fagernäs.

Foto: Privat

Boden2024-08-20 16:00

Både Fortum och REBAB vill utöka sin avfallshantering på området Boden Cleantech Center, mellan Brännkläppens avfallsanläggning och Svalgets grustäkt och återvinning. Svartbjörnsbyn ligger cirka 1,5 kilometer därifrån och Sture Olsson är ordförande för Svartbjörnsbyns byasamfällde:

– Vi vänder oss inte helt mot verksamheten utan det är placeringen, vi tycker inte att man ska utveckla Brännkläppen, en gammal soptipp som läcker föroreningar som åker ut i vattendrag och i slutändan hamnar i Luleälven och Smedsbyfjärden, säger han.

En fullt utbyggd deponi skulle från början enligt Fortum rymma fyra miljoner kubikmeter avfall. Mängden har senare ändrats till hälften i underlag som lämnats till Mark- och miljödomstolen. Sture Olsson beskriver det som "fortsatt absurda mängder"

– Nu pratar vi om kommande generationer och om vad som händer när det börjar läcka från deponin om kanske 50 år, när Fortum kanske inte finns kvar längre. Vem ska ta hand om det här då? Det kommer naturligtvis bli kommunens invånare som får ta den smällen.

Han fortsätter:

– Och sedan måste man fråga sig varför Boden ska ha norra Europas största deponi. Det är ju inte några stora arbetstillfällen vi pratar om. Det kommer vara fem-sex stycken som skottar runt det där med hjullastare. Det är ju inte så att det kommer flytta hit 1000 civilingenjörer. 

Bodens kommun har för avsikt att planlägga ett område på 115 hektar för att möjliggöra byggrätter för i huvudsak industriändamål. Större delen av området är inte detaljplanerat i nuläget och består till största delen av naturmark. Detaljplanen låg ute för samråd från 1 juli till 9 augusti då det var möjligt att lämna in skriftliga synpunkter. De närboende är kritiska även mot detta.

– Inledningsvis har det här flugit under radarn ganska ordentligt. Först skickades ingenting ut till oss utan det kom efter påtryckningar. Planförslag lägger man ut i juli när det är semester. När till och med sakkunniga på kommunen som ska svara på frågor inte är på plats, säger Sture Olsson.

I sitt yttrande över detaljplanen har de boende i Svartbjörnsbyn anlitat en miljöjurist. De pekar bland annat på att det saknas viktiga utredningar som grundvattenmätningar, luktutredningar, skyfallsutredning och utredningar om föroreningar till följd av tidigare skjutbaneverksamhet samt grus- och asfaltverksamhet i området.

Så vill aktörerna utöka

Fortum öppnade sin anläggning för avfallsdeponi vid Brännkläppens avfallsanläggning för snart ett år sedan och har tillstånd att ta emot 10 000 ton avfall. Nuvarande tillstånd gäller till och med 31 december 2025. I ansökan till mark- och miljödomstolen för nytt tillstånd vill man utvidga till 250 000 ton per år, både icke-farligt och farligt miljöavfall.

När det gäller deponering av avfall har Fortum för avsikt att utöka mängden till maximalt 160 000 ton per år, varav hela delen kan komma att vara farligt avfall. Enligt samrådsunderlaget för den utökade verksamheten kommer en fullt utbyggd deponi rymma cirka fyra miljoner kubikmeter avfall.

Även det kommunala bolaget, REBAB, Restproduktbearbetning i Boden AB, ansöker om en utökning i sin verksamhet. REBAB vill bland annat öka återvinningen av avfall från 80 000 ton per år till 150 000 ton och bearbetning av massor och avfall från anläggningsändamål från 20 000 ton per år till 200 000 ton.

Svalget Återvinning AB, dotterbolag till BDX Företagen AB har ansökt om en ökning av mottagning och behandling av icke farligt avfall till 150 000 ton per år, samt en minskning av mottagning och behandling av förorenade massor klassade som farligt avfall till 2 500 ton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!