Det aktuella området Boden Cleantech Center pekas ut i kommunens översiktsplan som antogs 2017. De företag som i dag har verksamheter i området är Fortum Waste Solutions, S. Nordmark AB, BDX Företagen AB samt Hanséns bil och maskin AB.
– Ambitionen är att vi ska samla verksamheter som faller inom utpekade näringslivsområden och miljöteknik är ett av de områdena. Det kan vara återvinning, förvaring och deponi eller kunskap och forskning inom miljöteknik, säger Ellinor Isaksson Larsson.
Detaljplaneprocessen är i ett tidigt skede där kommunen inhämtar synpunkter på planförslaget. Ellinor Isaksson Larsson betonar att kommunens detaljplan inte ska blandas ihop med miljötillstånd för företagen.
– Det finns verksamheter i området som har nya miljötillstånd och en del söker utökade tillstånd. Jag har egentligen ingen insyn i respektive bolags verksamhet utan det måste de själva svara för.
Hon fortsätter:
– Vi kan peka ut området och göra en detaljplan för den här typen av verksamhet. Men för att få ett miljötillstånd för sin verksamhet behöver det prövas av Mark- och miljödomstolen, Länsstyrelsen eller kommunen beroende på hur hård belastning det är.
Ellinor Isaksson Larsson har hört om Fortums siffra på fyra miljoner kubikmeter avfall.
– Jag kan förstå att det kan finnas en rädsla att det här blir en deponi där man gräver en grop, fyller den med farligt avfall och täcker över den, men så får man inte hantera farligt avfall i dag, säger hon.
Hon menar också att beskrivningen att Boden ska ta emot hela Nordkalottens avfall och gräva ner det på Brännkläppen inte stämmer. Hon tror att det är en feltolkning av kommunens vision att vara ett miljötekniskt centrum och fungera som utvecklingsnav för hela Norrbotten.
– Det är olyckligt att det fått bubbla på så här.
De boende i Svartbjörnsbyn är också kritiska till att detaljplanen varit ute på samråd under 1 juli till 9 augusti när många har semester.
– Jag har förståelse för den kritiken och det är absolut någonting som vi tar till oss. En av orsakerna till att den kom ut under semestern är att det finns ett parallellt projekt till det här och det är utbyggnaden av stamlinjenätet och där är det en fördel om den här detaljplanen är färdig, säger Ellinor Isaksson Larsson.
Kommunen känner att det finns för många oklarheter och kommer att hålla ett informationsmöte. En inbjudan kommer att gå ut till alla som lämnat synpunkter på detaljplanen. Förutom representanter från kommunen kommer även företag med miljötillstånd i området att delta.
– Det är väldigt många frågor som rör enskilda verksamhetsutövare och det kan inte vi från kommunen svara för.
Mötet planeras till nästa vecka.